Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Octavia s novou tvárou

O tom, že Škoda Octavia prešla modernizáciou, sme vedeli už dlhšie. Do Viedne sme sa išli presvedčiť o tom, aké sú zmeny naživo. Hlavnou témou slávnostného večera bola samozrejme nová predná maska, zmien je ale podstatne viac.

Octavia FL.5  Octavia FL.6

Polemík o novej prednej maske bolo v ten večer neúrekom. Vysvetlenie jej otca, dizajnéra Jozefa Kabaňa, má logiku. Chceme odlíšiť Octaviu od modelov Rapid a Superb. A musím uznať, že ak sme videli tieto tri modely postavené vedľa seba, rozlíšiť ich nebolo ľahké. Tento argument beriem. Pri pohľade na novú masku ma tiež napadlo, ako vyzerali autá pred tým, než sa predné masky začali zväčšovať do súčasných rozmerov. Myslím si, že pred piatimi rokmi by nám táto divne nepripadala.

Octavia FL.1  Octavia FL

Octavia okrem prednej masky dostala aj reflektory kompletne vybavené LED technikou a funkciou  AFS. LED technológia je po novom štandardne použitá aj v zadných skupinových svetlách. Karoséria mierne narástla a zväčšil sa aj rozchod kolies.

Úpravy sa nevyhli ani interiéru. Octavia dostala napríklad ambientné osvetlenie a novú generáciu multimediálnych systémov. Navigačný systém Colubmus má dotykový displej s uhlopriečnou až 9,2 palca. Zákazníci v rámci novej ponuky môžu počítať aj s  Wi-Fi hotspotom ako aj voliteľným LTE modulom. Na želanie sú k dispozícii aj ďalšie možnosti konektivity, vrátane rozhrania SmartLink+, ktoré obsahuje štandardy Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ a prvý krát aj SmartGate. Majiteľov moderných smartfónov isto poteší, že Octavia dostala Phonebox, ktorý umožňuje ich indukčné nabíjanie.

Octavia FL.7

Niekoľko noviniek automobilka predstavila aj v oblasti aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Octavia dostala napríklad asistent pre cúvanie s prívesom, pri parkovaní zasa príde vhod Rear Traffic Alert (upozorňuje na blížiace sa predmety pri priečnom parkovaní).  Front Assist s rozpoznávaním chodcov zasa dokáže v prípade hroziacej kolízie s chodcom vozidlo úplne zastaviť.

Napriek tomu, že na prvé jazdy s novou Škodou Octavia sa ešte iba pripravujeme, importér už zverejnil jej ceny, a tak si ju už možno objednať. Škoda Octavia je k dispozícii vo verziách liftback aj kombi, štyrmi stupňami sériového vybavenia (Active, Ambition, Style, Laurin & Klement) a širokou paletou motorizácií. Benzínové agregáty ponúkajú výkonové spektrum 63 až 132 kW (86 až 180 k), v prípade turbodieselov budete mať na výber štvorvalce s maximálnym výkonom  66 až 135 kW (90 až 184 k). Pre obidve karosérie automobilka pripravila aj verzie vybavené automatickou prevodovkou, ako aj pohonom 4×4. Základná cena je v prípade modelu Octavia liftback stanovená na 14 990 €, za najlacnejšie kombi zaplatíte 15 840 €.

Octavia FL.3  Octavia FL.4

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov