Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vyrastie sieť rýchlonabíjacích staníc

Koncerny Daimler, BMW, Ford a Volkswagen sa dohodli na vybudovaní rozsiahlej siete rýchlonabíjacích staníc pre elektromobily. Majú mať výkon až 350 kW, vďaka čomu sľubujú veľmi rýchle nabíjanie. V roku 2017 ich má byť hotových približne 400 a o tri roky neskôr už viac ako tisíc.

Rozmach siete rýchlonabíjacích staníc tak zreálňuje smelé vyhlásenia viacerých automobiliek, ktoré chcú v blízkej dobe spustiť veľkosériovú výrobu elektromobilov. Napríklad Volkswagen plánuje v roku 2025 vyrábať ročne až milión elektromobilov. A bez možnosti nabiť si auto počas cesty na dovolenku, by bol tento cieľ iba ťažko predstaviteľný.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, budovanie takejto siete pomôže vyriešiť aj niekoľko ďalších doteraz nezodpovedaných otázok. Tou základnou je, ako odlíšiť elektrickú energiu používanú na bežný chod domácnosti od tej, ktorou si auto nabijete z klasickej domácej zásuvky. Na tú, ktorou sa bude nabíjať auto, totiž budú chcieť štáty vyberať spotrebnú daň tak, ako sa to deje pri klasických palivách. Druhou výhodou siete je to, že klasická rozvodná sieť nebude zaťažovaná nerovnováhou v odbere elektrickej energie. Viete si predstaviť, že ľudia vo veľkomeste prídu naraz domov z práce a naraz do klasickej rozvodnej siete naraz pripoja niekoľko tisíc elektromobilov? Tretím plusom siete je, že elektromobily budú mať záujem vlastniť aj ľudia, ktorí bývajú v bytových domoch, a tak si auto vo vlastnej garáži nabiť nemôžu. A štvrtou samozrejme je to, že ak sa do niečoho pustia tak významné firmy, nastane zjednotenie štandardu. Doteraz boli dva, no ak bude rásť sieť jedného z nich, bude rozhodnuté. Iba ťažko si viem predstaviť, že by sa konkurenčné automobilky rozhodli tento fakt ignorovať. Ak by tak aj oni samovražedne urobili, zákazníci by im to isto veľmi rýchlo spočítali. Zdá sa teda, že doba elektrická príde skôr, než sa nazdáme.

Zostáva nám len veriť, že do plánov automobilek sa dostane aj Slovensko.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov