Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európa: Predaj áut v októbri 2016 poklesol

Najpredávanejším SUV v Európe bol v októbri 2016 Volkswagen Tiguan pred modelom Nissan Qashqai. 

Registrácie nových automobilov na európske trhy mierne poklesli o  0,5 percenta v októbri 2016, keď bolo celkovo za celý mesiac zaregistrovaných len 829 980 automobilov oproti  834 464 zaregistrovanými vozidlami v októbri 2015. Avšak od začiatku roka do konca októbra 2016 bolo zaregistrovaných 9 339 623 vozidiel, čo je nárast o 6,6 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015.

jato okt 2

Najväčšie poklesy boli zaznamenané v Nemecku a vo Francúzsku, kde sa registrácie znížili o 5,6% a 4,4%. Napriek tomu automobilový trh v oboch ktrajinách značne vzrástol od začiatku roka 2016 o 4,6% a 4,9%.

V Taliansku, Španielsku a Veľkej Británii vykázala mierny rast predaja. Na talianskom trhu o 9,7%, v Spojenom kráľovstve zaznamenali malý nárast o 1,4% aj vďaka nízkym úrokovým sadzbám a širšej škále nových modelov. Rast predaja v Španielsku o 3,3% bol v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi skromný.

jato okt 2016

„Malý pokles počas mesiaca október ukazuje, že európsky automobilový trh dosahuje svoj vrchol z hľadiska objemu. Je pozoruhodné, že napriek poklesu na nemeckom a francúzskom trhu predaj áut v Európev stále rastie,“ povedal Felipe Munoz, Global Automotive analytik spoločnosti JATO Dynamics.

Volkswagen Group si udržala svoje postavenie najväčšej európskej automobilky v októbri 2016, a to napriek poklesu podielu predaja na európskom trhu o 0,7 percentuálneho bodu. Zatiaľ čo ich kompaktné vozidlá vykázala pokles o 12,3%, registrácie  ich modelov SUV vzrástli o 26,6%. Aliancia Renault-Nissan aliancie tiež stratila pôdu – jej podiel na trhu sa znížil o 0,4 percentuálneho bodu, ale udržala si druhé miesto, napriek poklesu predaja modelov MPV o 34,2%. Najväčší pokles medzi top 10 najpredávanejšími výrobcami zaznamenala PSA, ktorej tržby klesli o 6%. BMW Group a Daimler vykázali rast predaja o 2,1% a 4,5%, ich rast však zmiernil nižší odbyt v Nemecku.

jato okt 3

V porovnaní s októbrom 2015 modely SUV a dodávkové automobily boli jedinými segmentami, ktorým rástol predaj  o 11,5% a 4,5%. Naopak, najväčší pokles podielu na trhu mali modely MPV, mestské automobily a stredne veľké sedany.

V mesiaci október dramaticky klesli registrácie modelu Volkswagen Golf v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka – až o 21,7%, keď bolo zaregistrovaných len 25 125 golfov. Napriek tomu si udržal pozíciu najpredávanejšieho európskeho modelu. Medzitým jeho súperi  – Opel/Vauxhall Astra a Renault Mégane – zvýšili svoje tržby o 50% a 35,8%.

Ford Fiesta viedol predaj v segmente subcompactov a získava podiel na trhu, pretože jeho registrácie vzrástli o 8,9%, zatiaľ čo jeho súperi vykázali straty – Volkswagen Polo (-11,4%), Peugeot 208 (-2,3%) a Opel/Vauxhall Corsa (-9,6%). Fiat Panda bol najpredávanejším mestským vozidlom v mesiaci poktóber 2016, zatiaľ čo Volkswagen Tiguan odsunul Nissan Qashqai a stal sa najpredávanejším modelom SUV.

Najúspešnejšie si zlepšili svoje podiely v predaji na európskom trhu model Fiat Tipo, nasledovaný modelmi Opel/Vauxhall Astra, Seat Ateca, Volkswagen Tiguan a BMW X1.

JATO Dynamics (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov