Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mahindra oživí značku Jawa v Indii

Ako súčasť novo vytvorenej stratégie spoločnosťMahindra podpísala exkluzívnu licenčnú zmluvu na výrobu kultového československého motocykla JAWA.

Motocykle JAWA vyrábala a predávala v Indii spoločnosť Ideal Jawa Mysore. Teraz Mahindra a Mahindra Ltd. oznámila, že spoločnosť sa snaží priviezť legendárny motocykel Jawa späť do Indie!

jawa india       jawa-brand-license-3

„Našim plánom je zamerať sa viac na prémiový segment,“ povedal Pawan Goenka, výkonný riaditeľ Mahindra a Mahindra Ltd.. Zdôraznil, že spoločnosť si kladie za cieľ umožniť zákazníkom prežiť zážitok z jazdy na motocykloch klasických značiek.

Vzhľadom na kultovú pozíciu značky JAWA v Indii sa budú snažiť uspokojiť dopyt na domácom trhu, povedal Rajesh Jejurikar, generálny riaditeľ a prezident jednostopových vozidiel a poľnohospodárskych strojov a zariadení vo firme. Motocykel bude mať rovnaké DNA s originálom JAWA. Vo vyhlásení sa uvádza, že budú spolupracovať s technickým vývojovým centrom divízie Mahindra Racing v Taliansku pre návrh a vývoj nových produktov.

jawa-brand-license-6        jawa-brand-license-10

Výrobu motocyklovJAWA založil v Prahe  v roku 1929 František Janeček. Názov JAWA bolo zložené spojením prvých písmen Ja neček a Wa nderer. V minulosti, najmä v roku 1950, bola JAWA jedným z popredných výrobcov motocyklov na svete a vyvážala svoj model 350 (Pérák) do viac ako 120 krajín. Ďalším slávnym modelom bol v roku 1970 350 Californian, ktorý prišiel na trh v typickej čiernej a červenej farbe. Po roku 1990 došlo k výraznému zníženiu  produkcie. Nástupná spoločnosť bola založená v roku 1997 v Týnci nadSázavou  a pokračovala s názvom JAWA.

František Janeček založil spoločnosť JAWA po tom, čo pracoval niekoľko rokov v zbrojnom priemysle.Hoci nemal žiadne skúsenosti s motocyklami, ovládal výrobné techniky. Za vzor si vybral motocykel značky Wanderer aj preto, lebo si uvedomoval, že by nebolo vhodné priamo konkurovať značke BMW. Prvý model JAWA bol predstavený 23. októbra 1929. Išlo o motorku s štvortaktným mitorom 500 cm3 s výkonom 12 kW (18 k) a spotrebou paliva 6 litrov benzínu na 100 km.  Tento motocykel bol úspešný a bol považovaný za spoľahlivý.

Motocykle JAWA boli predstavené v Indii užv roku 1950 a majú dodnes kultový charkter.

Vyrábala ich v Indii spoločnosť Ideal Jawa India Ltd. v Mysore od začiatku 60. rokov. Skoršie modely boli vyrobené v Československu a niesli logo  CZ Jawa na palivovej nádrži. Lokálne vyrábané modely sú teraz zberateľské predmety.Firma zastavila výrobu v roku 1996.

V októbri 2016, Mahindra a Mahindra (M & M) , prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Classic Legends Private Limited (CLPL), podpísala licenčnú dohodu o začatí výroby motocyklov JAWA pre Indiu a ďalšie východoázijské krajiny.

JAWY sa pritom v Indii v licencii vyrábali už od šesťdesiatych rokov pod značkou Yezdi. Spoločnosť Ideal Jawa India Ltd. ich vyrobila a dodala na indický trh niekoľko stotisíc. Výroba bola ukončená v roku 1996 kvôli problémom s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl a prísnejšim emisným predpisom, ktoré postupne vytláčali dvojtakty z trhu.

Slávu Jawy teraz oživí indický koncern Mahindra, ktorý patrí k najväčším výrobcom automobilov a úžitkových vozidiel na svete, hoci v Európe toto meno zatiaľ poznáme len podľa automobilovej značky SsangYong, ktorej 70-percentný podiel vlastnia Indovia od roku 2011. Teraz rozširuje svoj záber v motocyklovej oblasti a okrem 51% podielu v značke Peugeot Motorcycles prevzal aj kontrolný podiel spoločnosti Classic Legends za cenu vyše štyri milióny dolárov.

K tomu následne Mahindra zakúpila práva na značku BSA Motorcycles a licenciu na výrobu a predaj motocyklov JAWA pre Indiu a ďalšie vybrané ázijské trhy. Kým nové pripravované motorky BSA by podľa plánov Mahindra mali byť orientované na medzinárodné trhy, JAWY (Yezdi) by mali byť zacielené na domácu klientelu. Koncern s ročným obratom skoro 18 miliárd dolárov by mal mať dosť síl na to, aby oživil aj túto takmer zaniknutú značku v podobe retro ladených modelov.

„Cieľom akvizície spoločnosti Classic Legends zo strany M & M (Mahindra) je vytvoriť produkty zamerané na lifestylovú mobilitu a vstúpiť do nového segmentu trhu pomocou ikonických značiek ako BSA a JAWA,“ zdôraznil tlačový zástupca značky Mahindra. „Dúfame, že sa nová Jawa predstaví už na výstave Auto Expo 2018. Klasické motocykle budú vyrábané v našej továrni Mahindra Pithampur v Madhya Pradesh, kde budeme vyrábať aj naše existujúce motocykle Century, Gusto a Mojo,“ dodal.

Jawa-Mahindra (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov