Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vidieť a byť videný – po roku opäť nastavenie svetlometov zadarmo!

V dňoch 7. 11. – 13. 11. 2016 prebehne druhý ročník medzinárodnej preventívno-bezpečnostnej akcie Vidieť a byť videný, ktorá má za cieľ upozorniť vodičov na riziká spojené s nesprávnym osvetlením motorových vozidiel.

V uvedenom termíne si môžu všetci motoristi nechať celkom zadarmo skontrolovať a prípadne nastaviť svetlomety svojich vozidiel vo vybraných servisoch po celom Slovensku ako aj Českej republike. Aktuálne informácie o zapojených servisoch v rámci Slovenska a podrobnostiach o akcii nájdu všetci záujemcovia na webových stránkach www.vidiet-a-byt-videny.sk.

Jednou z podmienok bezpečnej cestnej premávky je mať správne nastavené a fungujúce svetlomety. Nevhodné a nekvalitné autožiarovky, zle nastavené (oslňujúce) alebo dokonca nefunkčné svetlomety, či koncové svetlá výrazne ovplyvňujú bezpečnosť cestnej premávky. V nastávajúcom období s kratšou dobou denného svetla a veľmi častej zníženej viditeľnosti je faktor správneho osvetlenia jedným z kľúčových pre správnu, rýchlu a bezpečnú reakciu na pohyb chodcov a cyklistov alebo na inú náhlu dopravnú situáciu.

Cieľom akcie je upozorniť vodičov na riziká spojené s prevádzkou vozidla, ktoré nemá správne nastavené alebo funkčné svetlomety a nutnosť pravidelnej kontroly autožiaroviek a funkčnosti celého osvetlenia motorových vozidiel. Správne nastavenie svetlometov alebo zmeranie intenzity osvetlenia autožiarovky, ktorá v priebehu jej životnosti klesá, pritom vodiči nemôžu zvládnuť v domácich podmienkach bez nutného vybavenia.

V týždni “Vidieť a byť videný” budú mať všetci vodiči možnosť kontroly a nastavenia svojich svetlometov na vozidle vo vybraných servisoch po celom Slovensku, ktoré disponujú regloskopom (profesionálny prístroj na správne nastavenie svetlometov automobilu). Aktuálny zoznam servisov, ktoré sa zapoja do akcie a budú nastavovať svetlomety zadarmo, nájdete na www.vidiet-a-byt-videny.sk.

šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov