Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA SUPERB oslavuje jubileum

V roku 2001 automobilka ŠKODA oživila tradičné meno, ktoré sa odvoláva na luxusnú limuzínu 640 SUPERB z 30. rokov dvadsiateho storočia.

Škoda Superb odjakživa presviedčala nadčasovým dizajnom, najlepšou ponukou priestoru i modernými technickými riešeniami pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu. Od chvíle, keď v roku 2001 zišiel z linky prvý automobil modelového radu Škoda Superb, vyrobila počas ostatných 15 rokov česká značka zhruba 900 000 vozidiel všetkých troch generácií tohto modelu. Viac ako 100 000 z nich predstavujú vozidlá tretej generácie, ktorá sa vyrába od marca 2015 a ktorá sa úspešne etablovala medzi vozidlami strednej triedy.

SKODA-SUPERB-640-1934      Príloha bez názvu 00088

Svojim novým, expresívnym dizajnom a inovatívnymi technológiami doviedol nový model Škoda Superb značku do novej éry: Vďaka ostro vykresleným líniám exteriéru, najmodernejším asistenčným systémom pre zlepšenie bezpečnosti a komfortu, silným a súčasne hospodárnym motorom, najväčšej ponuke priestoru vo svojom segmente a radu Simply Clever ‘-detailov sa aktuálna generácia úspešne etablovala medzi vozidlami strednej triedy. Za svoje mimoriadne kvality získal model Škoda Superb okrem iného cenu Red Dot Award za vynikajúci produktový dizajn a titul Auto roka v mnohých európskych krajinách. Úspešnosť vlajkovej lode značky podčiarkujú aj počty vyrobených áut: Od marca 2015, kedy z linky zišiel prvý exemplár tretej generácie modelu Škoda Superb, vyrobila automobilka viac ako 100 000 vozidiel tohto obľúbeného typu. Doteraz vyrobila ŠKODA AUTO takmer 900 000 vozidiel Škoda Superb prvej, druhej a tretej generácie.

Počiatky prvých reprezentatívnych limuzín značky ŠKODA siahajú až do pionierskych čias výroby automobilov. Model Laurin & Klement FF bol v roku 1907 vybavený prvým osemvalcovým motorom v strednej Európe. Luxusný model ŠKODA HISPANO-SUIZA, vyrábaný v dvadsiatych rokoch, používal okrem iného aj prvý prezident Československej republiky Tomás Garrique Masaryk, na začiatku tridsiatych rokov zase zákazníkov nadchol osemvalcový automobil ŠKODA 860. V roku 1934 zišiel z linky prvé reprezentatívne vozidlo značky ŠKODA s názvom SUPERB : model ŠKODA 640 SUPERB. Rovnako ako aktuálna generácia, aj jej prapredok fascinoval radom pokrokových technických riešení. Model 640 SUPERB využíval technologickú platformu vozidla POPULAR, jeho šesťvalec s objemom 2,5 litra mal výkon 40 kW/55 konských síl. Kardanov hriadeľ prechádzal centrálnej rúrou chrbticového rámu, namiesto tuhých náprav malo vozidlo aj pokrokovejšie nezávislé zavesenie predných aj zadných kolies. Výrobné haly spoločnosti ŠKODA vtedy opustilo len 200 týchto vozidiel.

ŠKODA Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov