Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan, Mitsubishi Motors a Renault sa spojili

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) vstupuje do aliancie Renault – Nissan.

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) oznámila, že jej najväčším akcionárom sa stala firma Nissan Motor Co., Ltd. (Nissan), ktorá odkúpila jej 34 percent akcií v celkovom objeme 237 mld. jenov. MMC sa stáva v rámci strategickej investície automobilky Nissan plnohodnotným členom úspešnej 17-ročnej celosvetovej aliancie Nissan a Renault, čím sa otvára cesta k synergickým výhodám pre zlepšenie ziskovej marže a čistého zisku na akciu.

Funkciou predsedu správnej rady bol poverený Carlos Ghosn, predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Nissan. Carlosa Ghosna doplnia traja ďalší nominovaní riaditelia automobilky Nissan, vrátane Mitsuhiko Yamashita, niekdajšieho výkonného viceprezidenta Nissan pre oblasť výskumu a vývoja, ktorý do MMC počas tohto roku nastúpil ako šéf vývoja. Ďalšími poverenými riaditeľmi sú Hitoshi Kawaguchi, šéf pre trvalú udržateľnosť z automobilky Nissan a súčasne vedúci pracovník pre globálne vonkajšie vzťahy, a ďalej Hiroshi Karube, globálny hlavný účtovník a globálny manažér aktív automobilky Nissan.

Nissan a MMC odštartujú spoluprácu na komplexnom synergickom programe, ktorým nadviažu na päťročnú alianciu oboch spoločností pri výrobe minivozidiel.

Uvedená dvojica automobiliek si stanovila celý rad účinných synergií, napríklad v týchto oblastiach:

–           Zníženie nákladov vďaka spoločnému nákupu

–           Intenzívnejšia lokalizácia prevádzkových aktivít v rámci celého sveta

–           Spoločné využívanie kapacity výrobných závodov

–           Zdieľanie podvozkových platforiem

–           Zdieľanie technológií

–           Spolupráca na rozvojových a vyspelých trhoch; a

–           Využívanie služieb finančnej spoločnosti Nissan Sales Finance Company pre zákazníkov MMC na tých trhoch, kde to bude vzájomne výhodné.

Očakáva sa, že uvedené partnerstvo povedie k vytvoreniu výrazných a opakujúcich sa synergií v prospech MMC, ktoré by v rámci fiškálneho roka 2017 mali priniesť zvýšenie marží prevádzkového zisku o jeden percentuálny bod, vo fiškálnom roku 2018 o dva percentuálne body, resp. v roku 2019 o viac ako dva percentuálne body. Plánované synergie by podľa predpokladov mali vo fiškálnom roku 2017 zvýšiť čistý zisk na akciu MMC o 12 jenov, resp. vo fiškálnom roku 2018 o 20 jenov na akciu.

Carlos Ghosn uviedol: „Rozšírená aliancia predstavuje jedno z najväčších automobilových zoskupení na svete, ktorá vo fiškálnom roku 2016 predala 10 miliónov vozidiel. Príchod Mitsubishi Motors stavia na podnikateľskom duchu a manažérskej spolupráci, ktorá našu alianciu s automobilkou Renault charakterizuje už 17 rokov. Som si istý tým, že tento krok bude prínosom pre všetkých zainteresovaných.“ A dodal: „V čase rozsiahlych zmien v globálnom automobilovom priemysle staviame túto stratégiu s cieľom zvýšiť našu konkurencieschopnosť, dodávať ešte lepšie produkty a poskytovať našim akcionárom atraktívne výnosy.“

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov