Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Felicia nestráca na kráse

Kabriolet zo šesťdesiatych rokov Škoda Felicia získal na Top City Classic Rally China 2016 ocenenie za najelegantnejšie automobil podujatia.

Auto vyrobené v roku 1960 prešlo počas etáp v okolí Pekingu a Šanghaja viac ako 1000 km bez jedinej závady, pripísalo si prvenstvo v jednej z rýchlostných skúšok a získalo aj čestné uznanie “Historical revival of the rally”.

Top City Classic Rally China sa skladá z dvoch samostatných častí: V Pekingu sa postavilo na štart 35 historických vozidiel a Youngtimer najrôznejších značiek, ktoré čakala trasa v provincií Hebei a cieľ v Zhingjiakou. S týždenným odstupom prebehla druhá časť rely v Šanghaji. Od slávnej televíznej veže Oriental Pearl Tower odštartovalo 36 klasických vozidiel, na trase zavítali okrem iného do antickými pamiatkami vyhláseného mesta Wuzhen a cieľ mali u nádherného jazera Quindao v provincii Zhejiang.

ŠKODA sa na pretekoch veteránov v Číne zúčastnila už v roku 2014, a to s autami Laurin & Klement 300 a Škoda Felicia, a práve vyhľadávaný kabriolet z šesťdesiatych rokov ju reprezentoval aj tento rok. Vozidlo vyrobené v roku 1960 prešlo celkovou renováciou priamo v Číne, a to za výraznej podpory a spolupráce špecialistov Múzea Škoda v Mladej Boleslavi.

Škoda Felicia sa vyrábala v rokoch 1959 až 1964 a nadviazala na obľúbené otvorené autá Škoda z pred- a povojnovej produkcie. Automobil vynikal elegantne strihanutou karosériou s nadčasovými tvarmi a stal sa aj jedným zo symbolov spoločenského obrodenia v Československu v polovici šesťdesiatych rokov. Zákazníkov si získal aj bohatou výbavou a vnútornou priestrannosťou. Celkovo sa vyrobilo 14 863 áut Felicia a Felicia Super, dnes ide o veľmi cenených a vyhľadávaných veteránov.

ŠKODA AUTO patrí k automobilkám s vôbec najdlhšou tradíciou, histórie výroby dopravných prostriedkov v Mladej Boleslavi je dlhá už 121 rokov. Podnik založený v roku 1895 Václavom Laurin a Václavom Klementom začal s produkciou bicyklov a krátko na to aj motocyklov, v roku 1905 vyšiel z brán továrne prvý osobný automobil. Dnes je ŠKODA AUTO globálne pôsobiaca spoločnosť, ročne predáva viac než milión automobilov a je zastúpená na viac ako 100 trhoch sveta. Najširšia modelová paleta v histórii značky vzniká v 14 výrobných závodoch v Európe a Ázii.

Od vstupu na čínsky trh v roku 2007 a začatie lokálnej výroby modelu Octavia sa datuje úspešné partnerstvo so spoločnosťou SAIC Volkswagen. Za uplynulých deväť rokov sa obom partnerom podarilo značku Škoda na náročnom a veľmi dynamickom čínskom trhu úspešne etablovať a predať tu už viac ako 1,8 milióna vozidiel.

Škoda Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov