Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maťo Homola si užíva ázijské zápolenie

Tri týždne po pretekoch v Thajsku na Chang International Circuit Buriram, kolotoč TCR International Series pokračoval uplynulý víkend na pretekoch TCR v Singapure ako súčasť Formula One Singapore Airlines Grand Prix Singapuru.

Ide o druhý z troch prípadov, v ktorých TCR International Series podporuje F1 po pretekoch v Bahrajne a pred ďalším kolom zápolenia v Sepangu, Malajzia.

Maťo mal pred sebou náročné preteky na viac ako 5 km dlhom mestskom okruhu, ktorý neodpúšťa ani najmenšiu chybu. „Žiadne výbehové zóny, nekompromisne tvrdé mantinely. To je Singapur. Predpokladám, že tu budú skutočne tesné súboje „dvere na dvere“ a bude treba ukázať aj určitú dávku drzosti.“

Po drobných technických problémoch, ktoré ovplyvnili výsledok voľného tréningu, tím zmenil niekoľko vecí a zľahka upravili nastavenie a výsledok sa dostavil v dnešnej kvalifikácii. „Nebol som veľmi spokojný s autom, tak sme spravili niekoľko zmien a ukázali sa ako správne.”, povedal Maťo.

2016_photo_news_326_6290c61989e9d4553b1cd722ee0b115a

Maťo Homola mal v horúcom Singapure slušnú bodovú žatvu. Stále sa však trápi so štartom, na čo doplatil v prvých pretekoch, kde si nedokázal udržať skvelú druhú pozíciu na štarte. Aj napriek minimálnym možnostiam na predbiehanie sa dokázal prepracovať dopredu a napokon skončil na 4. mieste.

Na tomto okruhu nie je veľa možností na zajazdenie rýchleho kola – s novými pneumatikami je to len jedno kolo, potom sa už časy zhoršujú. „Mali sme jednu možnosť a vyšlo to. Mám veľkú radosť, trať sa mi veľmi páči a som veľmi rád, že sa mi podaril takýto výborný výsledok. Už o pár hodín ma čakajú prvé preteky, bude to pod umelým osvetlením a veľmi sa teším!”

Ako vždy, keď sa pripojí Formula One, TCR International Series sa musí prispôsobiť jeho formátu či  harmonogramu Grand Prix. Na náročnom mestskom okruhu v Singapure sa slovenskému pretekárovi Maťovi Homolovi podarilo na deviatom pretekárskom víkende sezóny seriálu TCR výborne zajazdiť kvalifikáciu. Trať s 22 zákrutami a dvomi mostmi má aj niekoľko dlhých roviniek, ale napriek tomu tu nie je veľa možností na predbiehanie. Najviac zaťažené sú tu prevodovka a brzdy. Aj v prvých pretekoch ukázal, že s ním treba rátať.

V sobotu Jean-Karl Vernay z tímu Leopard Racing získal svoje tretie víťazstvo v úvodných pretekoch TCR International Series závode v Singapure. Viedol od začiatku do konca v prvých pretekoch pred Stefanom Cominom, ktorý štartoval z tretej pozície za Maťom Homolom. Hoci si v kvalifikácii vyjazdil 3. miesto štartoval  z prvého, lebo mnohí jazdci stratili svoje miesto na štarte po penalizáciách od traťových komisárov. Maťovi sa nedarilo akcelerovať a predstihli ho nielen Comino, ale aj duo Pepe Oriola a James Nash, ale následne sa mu podarilo znovu dostať pred Nasha. Hoci Vernay  dominovali až do konca, musel vydržať vážny tlak Comina a nakoniec skončil s náskokom 3,1s. Oriola sa dostal tiež na stupeň víťazov, hoci vyvolal podivuhodný incident s Cominom pod šachovnicovou vlajkou a obe vozidlá mali kontakt.

„ Hoci som skončil až na štvrtom mieste, preteky som si užíval, hoci som hneď za cieľom dostal defekt na ľavom prednom kolese. Som veľmi šťastný z výsledku aj preto, že je to prvýkrát, čo som pretekal na mestskom okruhu. Teším sa na nedeľné zápolenie. “ vyznal sa Maťo Homola.

V 2. pretekoch v Singapure zaznamenal Mikhail Grachev svoje štvrté víťazstvo v tohtoročnej sezóne TCR International Series. Udržal na uzde Dušana Borkovica, nestačili na neho James Nash či Stefano Comino. Po treťom kole sa na tretej pozícii usalašil Sergey Afanasyev, ale pod silným tlakom od Attilu Tassiho z tímu B3 Racing prišlo ku kolízii a mladý maďarský pretekár sa dostal do problémov a narazil tvrdo do steny. Nato prišiel na trať safety car a preteky skončili o kolo skôr pre uplynutie časového limitu. Maťo Homola prišiel do cieľa na 5. mieste.

„Žiaľ, nedalo sa predbiehať pre rôzne tlačenice a kolízie. Dal som zo seba všetko, viac sa nedalo. S výsledkami zo Singapuru sme ja aj tím spokojní a ukazuje sa, že sme naskočili na Top vlnu,“ povedal spokojný Maťo Homola.

(šr) foto B3 Racing

 

Pre Maťa Homolu skončili preteky TCR International Series v Singapure 2016 s plným priehrštím bodov.

Kvalifikacia: 2. miesto = 4 body
1. preteky: 4. miesto = 12 bodov
2. preteky: 5. miesto = 10 bodov

V priebežnom hodnotení pretekárov je na 5. mieste so ziskom 173 bodov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov