Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Z vodíkového konceptu Pininfarina H2 Speed vyrobia desať kusov

Športové a pretekárske autá bežne jazdia na benzínový, naftový alebo elektrický pohon, ale vodíkový športiak je novou kapitolou. V tomto roku už na Ženevskom autosalóne predstavili koncept vozu Pininfarina H2 Speed a teraz v talianskom dizajnérskom štúdia plánujú vyrobiť limitované množstvo desať kusov.

Pininfarina_h2_01  Pininfarina_h2_02

Prví exkluzívni zákazníci by mohli byť uspokojení už v roku 2018, pričom cena sa bude pohybovať okolo 2,5 milióna USD za kus (2 224 793 eur). Superšport Pininfarina H2 Speed je dlhý 4 700 mm, široký 2 000 mm, vysoký 1 087 mm, má rázvor náprav 2 900 mm a jeho hmotnosť je 1 420 kg.

Pininfarina_h2_03  Pininfarina_h2_04

Základom konceptu je podvozok z uhlíkových vlákien a pohonný systém s palivovými článkami pochádza od švajčiarskej spoločnosti GreenGT, ktorá sa vývoju alternatívnych systémov pohonu venuje od roku 2008. Ani jeden automobil však nebude homologizovaný pre cestnú premávku. Noví majitelia si tak tento voz môžu kúpiť pre prípadné jazdy na okruhoch alebo len do svojich zbierok.

Pininfarina_h2_05  Pininfarina_h2_06

Energiu dodávajú palivové články, teda vodík, ktorý v nich v reakcii s kyslíkom uvoľňuje elektróny a zlučuje sa do vodnej pary. Firma GreenGT dodala dva elektromotory s celkovým výkonom 307 kW (503 koní). Tento športiak zrýchli z 0 km/h na stovku 3,4 s. A to všetko bez jedovatých plynov, pretože jediné, čo z neho vychádza, je vodná para.

Pininfarina_h2_07  Pininfarina_h2_08

Pininfarina H2 Speed je v podstate poctou bezpečnému monopostu budúcnosti Pininfarina Sigma Grand Prix z roku 1969. Nový koncept, ktorý svojimi líniami odkazuje na projekt Sigma Grand Prix, výrazne pripomína prototypy pre vytrvalostné preteky, hoci vedľa ich súčasnej generácie ponúka podstatne väčšiu porciu elegancie.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov