Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj áut sa v júli v Európe spomalil

Registrácie nových áut v Európe na 5 najväčších trhoch v júli klesli o 2 percentá.

Pozitívny trend predaja, ktorý vládol počas posledných 15 mesiacov, sa v júli zastavil. Hoci Španielsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo vykázali mierny rast, kompenzovať pokles registrácií nových  áut vo Francúzsku a Nemecku to nepomohlo. Celkový počet registrácií tak v júli predstavoval 836 431 kusov, oproti 853 701 kusom v júli 2015. Spomalenie je čiastočne spôsobené o dva dni menším počtom pracovných dní.

Najväčší prepad  zaznamenalo Francúzsko, keď registrácie nových automobilov klesli o 9,6 %, na 132 893 jednotiek. Tržby v Nemecku, na najväčšom európskom trhu, klesli o 3,9 % (278 878 kusov). Odbyt naopak rástol v Španielsku (+ 4,4 %, 108 769 kusov) a v Taliansku (+ 2,6 %, 137 368 kusov). Dopyt vo Veľkej Británii sa zastavil, kde sme registrovali nárast predaja iba o zanedbateľných 0,1 %.

Najväčší nárast podielu na trhu spomedzi 10 najlepších značiek mal v júli Fiat a to napriek poklesu tržieb z predaja modelu Fiat 500. Jeho pozíciu totiž posilnili nový Fiat Tipo a pokračujúci rast predaja modelu Fiat 500X. Vozidlá Opel/Vauxhall Astra aj naďalej získavajú väčší podiel na trhu v segmente kompaktov, čo znamená, Opel/Vauxhall zvýšil svoj podiel na trhu. Ďalšími veľkými hráčom, predovšetkým vďaka modelu Sandero hatchback, je Dacia, ktorá zaznamenala dvojciferný rast na štyroch z piatich veľkých trhov. Výborné výsledky dosahujú aktuálne aj Kia Sportage a Land Rover Evoque. Najvyšší percentuálny nárast (+ 233 %) dosiahlo v sledovanom období Infiniti, v rebríčku úspechu ho nasledujú Rolls-Royce, Bentley, Land Rover a Jaguar.

Z hľadiska segmentov pokračoval rast podielu modelov SUV na trhu. Predaja SUV vzrástli v júli 2016 o 12,5 % a predstavovali viac ako štvrtinu (25,8 %) všetkých registrácií. Tento rast by mal pokračovať aj vďaka novinkám, ako napríklad omladený Ford Kuga, nové Mini Countryman či Dacia Duster, ktoré sa predstavila v priebehu nadchádzajúcich mesiacov.

Najobľúbenejším modelom v Európe je naďalej Volkswagen Golf, no jeho dominancia už nie je taká výrazná. Kým súčasný Golf (na trh prišiel v roku 2011) vykázal pokles o 24 %, nový Opel/Vauxhall Astra vzrástol o 17 %. Fiat Tipo bol najpredávanejší kompaktný automobil v Taliansku a stal sa 12. najpredávanejším kompaktným vozidlom. Medzi bestsellermi je víťazom mesiaca júl Dacia Sandero, ktorá vykázala dvojciferný rast (+ 27 %). Na veľkých európskych trhoch je najpredávanejším SUV Nissan Qashqai. Na nezáujem sa však nemôžu sťažovať ani Renault Capture, Opel/Vauxhall Mokka, či nový VW Tiguan.

JATO Dynamics (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov