Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vynovený „bavorák“ Elvisa Presleyho ozdobou výstav

Automobil BMW 507 je kultový model a jedno z najvzácnejších vozidiel tejto bavorskej značky, z ktorých sa svojho času vyrobilo len 252 kusov. Takže každý jeden model, ktorý prežil do dnešných čias, má extrémnu hodnotu. Navyše, ak jeho bývalým majiteľom bol Elvis Presley, v takom prípade ide o samostatnú ligu.

BMW_507_Elvis_03  BMW_507_Elvis_02

Tento príbeh sa začal v Nemecku, kde legendárny americký spevák pôsobil počas základnej vojenskej služby. Práve tam kúpil spomínaný voz. Legenda hovorí, že pôvodne model BMW 507 bielej farby. Lenže Elvis unavený už zo žien, ktoré mu nechávali svoje telefónne čísla ružom napísané na kapote auta, ho nechal prefarbiť na červeno.

BMW_507_Elvis_06  BMW_507_Elvis_05

História modelu BMW 507 sa začala písať výstavou na autosalóne vo Frankfurte, kde ho využívali ako ukážkové vozidlo pre novinárov a pretekárky monopost legendárneho nemeckého pretekára Hansa Stucka. Keď si napokon Elvis prebral auto z druhej ruky, nechal mu nainštalovať kompletne nový motor.

BMW_507_Elvis_10  BMW_507_Elvis_07

Odvtedy sa o tomto konkrétnom modele príliš nevedelo, ale pred dvoma rokmi ho našli v stodole Jacka Castora, ktorý ho kúpil ešte v roku 1968. Na začiatku sa nenachádzala 507-ka v príliš dobrej kondícii, napokon po väčšinu svojej existencie bol ukrytá a schovaná. Firma BMW sa však zaručila, že cenný exemplár opraví, nahradí a zrekonštruuje poškodené časti tela. To všetko ešte predtým ako BMW pripraví vo svojom múzeu výstavu s názvom „Elvisove BMW 507 – straty a nálezy.“

BMW_507_Elvis_11  BMW_507_Elvis_12

Za posledné dva roky však celý projekt rýchlo napredoval a BMW dokončilo rekonštrukčné práce dostatočne včas na to, aby mohol byť model 507 predstavený na augustovej výstave Pebble Beach Concours d’Elegance, ktorý sa uskutoční v známom kalifornskom golfovom rezorte Pebble Beach. Tam si dávajú každoročne zraz fanúšikovia automobilov z predvojnovej aj povojnovej éry.

BMW_507_Elvis_14  BMW_507_Elvis_13

BMW_507_Elvis_16  BMW_507_Elvis_15

Originálny „roadster“ sa podrobil ôsmim rekonštrukčným etapám, ktoré s neúnavnou oddanosťou realizovali experti z BMW na klasické vozy. Ešte predtým, ako auto nabralo smer Mníchov, sa však šesťkrát menil lak na karosérii. V bavorskej metropole potom dôsledne zrekonštruovali agregát, pričom celé auto nabralo po rokoch opäť vzhľad nového vozidla.

Elvis_01  Elvis_02
-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov