Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda zvíťazila na festivale rýchlosti

Posádka Esapekka Lappi /Janne Ferm za volantom Škody Fabia R5 zopakovala minuloročný víťazný výkon na ich domovskej rally vo Fínsku.

Bol to perfektný výkon od celého tímu: dva automobily Škoda Fabia RS na prvých dvoch miestach a zároveň šiesta výhra mladoboleslavského tímu vo WRC-2 na Rally Finland 2016. Súťaž je považovaná za festival rýchlosti v lesoch stredného Fínska a je zároveň najrýchlejšou automobilovou súťažou FIA v kalendári seriálu WRC-2.

„Na fínskej rely sme opäť videli perfektný výkon celého tímu Škoda,“  povedal šéf tímu ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. „Obzvlášť ma potešil výkon posádky Esapekka Lappi a Janne Ferm, ktorí jazdili na svojej domovskej rally vynikajúco a zaslúžili si svoje prvé víťazstvo v sezóne. Samozrejme, vysoko si cením skutočnosť, že dve naše Škody Fabia R5 skončili na prvých dvoch miestach a celkovo štyri autá z nášho tímu v Top 10. Potešilo, že jazdci na škodovkách vyhrali 20 z 23 rýchlostných skúšok. Fabia R5 skutočne  zažiarila na Rally Fínska.“

rally finland

Usmiaty 25-ročný Fin Lappi položil základy pre víťazstvo hneď v úvodných rýchlostných skúškach. Vyhral prvých sedem a vedenie si udržal počas zostávajúcej časti rally, vrátane víťazstva na legendárnej “Ouninpohja”, ktorú zdolal  v plnej rýchlosti cez nespočetné množstvo hrebeňov. „Som nadšený,“ povedal Lappi. „Bol to pre nás perfektný víkend. Je to povznášajúce, keď sme mohli osláviť prvé víťazstvo v sezóne na našej domácej rally. Fabia R5 sa správala dokonale. Bola to veľká zábava riadiť také vyvážené auto na limite.“

Teemu Suninen skončil bezpečne na druhom mieste, vďaka čomu znížil stratu na lídra v celkovom poradí majstrovstiev sveta Elfyna Evansa (GB, Ford, 95 bodov) na dva body. Lappiho posunulo jeho víťazstvo na štvrté miesto (57 bodov) v šampionáte MS WRC-2. Ani dva ďalšie tímy ŠKODA nesklamali. Hubert Ptaszek/Maciek Szczepaniak (PL/PL) a Scott Pedder/Dale Moscatt (AUS/AUS) skončili v Top 10. na WRC-2 vo Fínsku, na siedmom a ôsmom mieste.

Budúca súťaž seriálu majstrovstiev sveta sa bude konať v okolí viníc pri Trieri na Rally Nemecka od 18. do 21. augusta.

 

Výsledok Rally Finland 2016 FIA WRC-2

  1. Lappi / Ferm (FIN / FIN)                   ŠKODA FABIA R5     2:42:59,6
  2. Suninen / Markkula (FIN / FIN)         ŠKODA FABIA R5    2:43:41,3
  3. Evans / Parry (GB / GB)                   Ford Fiesta R5          2:45:01,4
  4. Solberg / Minor (N / A)                      Ford Fiesta R5          2:48:57,7
  5. Gilbert / Jamoul (F / F)                      Citroën DS3 R5         2:49:00,2
  6. Aasen / Engan (N / N)                       Ford Fiesta R5          2:50:03,9
  7. Ptaszek / Szczepaniak (PL / PL)       ŠKODA FABIA R5    2:50:23,1
  8. Pedder / Moscatt (AUS / AUS)         ŠKODA FABIA R5     2:50:33,1
  9. Bonato / Giraudet (F / F)                   Citroën DS3 R5         2:50:48,0
  10. Shaymiev / Cvetkov (RUS / RUS)    Ford Fiesta R5          2:57:41,9

Škoda Motorsport (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov