Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën Spacetourer a Peugeot Traveller sa už predávajú a my sme na nich jazdili!

Ponuku značiek Citroën a Peugeot rozšírili dve zaujímavé novinky. Popri tradičných úžitkových verziách Jumpy a Expert značky pripravili aj osobné, ktoré luxusnou výbavou uspokoja aj náročných klientov. My sme sa s nimi v krátkosti zoznámili v predpremiére.

Nástup na trh budú mať Citroën Spacetourer a Peugeot Traveller mimoriadne prestížny a zaujímavý. Počas predsedníctva našej krajiny v Rade EU totiž budú slúžiť na prevoz významných hostí. A my sme mali krátku možnosť vyskúšať si na vlastnej koži to, čo v týchto vozidlách budú zažívať.

Spacetourer a Traveller 006

Obidve vozidlá sme si prevzali v elegantnej čiernej metalíze, pocit luxusu podčiarkoval aj kožou čalúnený interiér. Vozidlá boli vybavené ôsmymi samostatnými sedadlami, dostatok miesta vládol na každom z nich. V prípade potreby príde vhod možnosť pozdĺžneho posúvania sedadiel, ako aj sklápania operadiel do roviny. Na druhý a tretí rad sedadiel budú hostia nastupovať cez elektricky ovládané posuvné  bočné dvere. O pohodu počas horúcich letných mesiacov sa postará klimatizácia s výduchmi umiestnenými v stropnej konzole. Hoci sú osobné verzie odvodené od klasických úžitkových modelov, komfortom pre cestujúcich, ako aj možnosťami sériového a príplatkového vybavenia, môžu smelo súperiť s lídrami tohto segmentu.

Spacetourer a Traveller 003 Spacetourer a Traveller 007

Z bohatej palety motorizácií, ktoré značky pre tieto modely ponúkajú, boli naše dvojičky vybavené samozrejme tým najlepším.   Pod prednou kapotou mali osvedčený úsporný turbodiesel BlueHDi s objemom 2,0 litra a maximálnym výkonom 130 kW (177 k). Motor spolupracoval so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. V prípade prevodovky, respektíve jej ovládania, zvolili konštruktéri zaujímavé riešenie. Voľba jednotlivých módov prebieha otočným voličom umiestneným na stredovej konzole pod panelom klimatizácie.

Spacetourer a Traveller 015 Spacetourer a Traveller 012

Toto riešenie je originálne a po krátkom zoznámení sa s ním sme si na prácu s ním zvykli. Ako menej praktické môže byť v prípade, ak vodič potrebuje vykonať zmenu rýchlo, či opakovane. Na druhej strane je toto riešenie priestorovo úsporné a páka radenia nezakrýva panel klimatizácie. Pre úplnosť dodajme, že na zmenu prevodového stupňa má vodič k dispozícii aj pádla pod volantom. Motor sa ani v tak veľkom aute nebráni svižnej jazde, zmena prevodového pomeru prebieha bez váhania či zbytočného podraďovania. Z pohľadu cestovného komfortu poteší veľmi dobré utlmenie hluku prenikajúceho do priestoru pre posádku.

Spacetourer a Traveller 008 Spacetourer a Traveller 020

Naladenie podvozka zodpovedá celkovému charakteru vozidla. Je mäkšie, pri rýchlom zmene smeru jazdy sa vozidlo nakloní. Pri hodnotení podvozka ale treba vziať do úvahy fakt, že je určené na prepravu ôsmych dospelých cestujúcich a ich batožinu (užitočné zaťaženie 820 kg). Pri simulácii plného zaťaženia sme naladeniu podvozka boli radi. Aj v tejto konfigurácii autá zostali francúzsky komfortné a pohodlné. Väčší problém nastal pri obsadení výlučne vodičom, kde sme zistili, že zadné tlmiče majú príliš krátky zdvih a pri prejdení napr. spomaľovača sa hlučne vysunú až na svoje dorazy. To buchnutie je dosť nepríjemné.

Spacetourer a Traveller 013 Spacetourer a Traveller 017

Ešte jedna pikoška na záver: Spacetourer a Traveller sú prvými modelmi značiek, ktoré ponúkajú virtuálny pohľad na auto z vtáčej perspektívy. Má to však jeden háčik. Na rozdiel od konkurencie si Francúzi vystačia s jedinou, primárne cúvacou kamerou. Aby sa teda obraz kamery premietol aj do okolia vozidla, musíte si to okolie najprv “odcúvať”, aby kamera mala z čoho načítať obraz. Ak krútite hlavami, tak vedzte, že niekedy ani my nevychádzame z údivu, čo sú niektoré značky schopné vymyslieť. Je to detail, ktorý zamrzí najmä vzhľadom na to, že obe autá sú v skutku podarené, príjemné, pohodlné, silné a elegantné.

Spacetourer a Traveller 011 Spacetourer a Traveller 016

Radi by ste sa vozili ako zahraniční VIP hostia? Žiadny problém, obidve novinky sa už totiž u nás medzičasom začali predávať. A ako dobrí súrodenci sa zhodli aj na základnej cene. V rámci akcie je stanovená na 28 240 €.

Spacetourer a Traveller 001

Peter Lacena, Juraj Hrivnák     foto: Juraj Hrivnák

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov