Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche: špeciálny olej pre vzduchom chladené motory

Koncepcia vzduchom chladených motorov je špecifická z hľadiska chladenia. Voda, ktorá má za úlohu chladiť vnútorné časti spaľovacieho motora, tu absentuje. Jej funkcie preberá vzduch a olej, ktorý je tak viac namáhaný.

Porsche pre svoje vzduchom chladené motory vyrába špeciálny motorový olej, ktorý je stavaný na vysokú záťaž. Vodou chladený motor má pre chladenie určenú nielen vodu, ale aj olej. Ten však neodoberá z motora toľko % tepla ako voda.

Pri vzduchom chladenom motore musí chladiace schopnosti na seba prebrať vzduch a olej. Vnútorné časti spaľovacieho priestoru však vzduch neochladí a tak v týchto miestach plní funkciu chladenia olej.

Pre takto konštruované motory vyrába Porsche olej, z ktorého za minulý rok predali približne 120 000 l. Od začiatku jeho produkcie je to najúspešnejší rok s najväčším odbytom. S niekoľkými oceneniami je určený práve pre „klasické“ automobily.

Škoda Classic Oil Škoda Classic Oil

Viacstupňový olej je adekvátnou náhradou jednostupňového oleja, ktorý používali v športových automobiloch do 70-tych rokov minulého storočia. Technológia petrochemických spoločností sa postupne menila. V minulosti vyrábali olej, ktorý bol použiteľný v obmedzenom rozsahu teplôt.

V zimnom období museli používať olej s nízkou čerpateľnosťou a v lete naopak s vyššou viskozitou. V súčasnosti už špecialisti z Porsche Weissach skonštruovali niekoľko typov olejov pre staré motory, ktoré spĺňajú tieto parametre dokopy.

Pridávaním nových látok vyrábajú kvalitné základové oleje, ktorých viskozita je stabilná aj pri vysokých teplotách. Bežne používané viacstupňové oleje sú vhodné do moderných vozidiel, ale nie do starých modelov Porsche.

Väčšie vôle ložísk a výrobných tolerancií s tesniacimi materiálmi používanými v klasických motoroch Porsche vyžadujú špeciálne motorové oleje. Tie z Porsche Classic spĺňajú všetky podmienky podľa starých technológií.

Škoda Classic Oil

Vysoká teplotná odolnosť je významnou vlastnosťou, ktorú Porsche oleje spĺňajú. Konvenčné syntetické oleje majú aditíva, ktoré poškodzujú staré tesnenia. Oleje z Porsche Classic poskytujú tiež ochranu pred koróziou. Zinok a fosfor majú ochraňovať spaľovacie priestory pred opotrebením.

Porsche Classic tiež „oživuje“ produkciu červených olejových filtrov, ktorými boli z výroby vybavené modely 911, 914/6 a 928. Funkcia bežných čiernych olejových filtrov je rovnaká, v tomto prípade ide len o „vizuálnu“ zmenu.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov