Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Štartuje súťaž Vodič roka 2016

      Napriek tomu, že nehodovosť na Slovensku v ostatných rokoch mierne klesá, štatistiky sú stále hrozivé. Stále totiž platí, že aj jediné úmrtie či vážne zranenie je priveľa.

Podľa posledných údajov Európskej komisie sú cesty na starom kontinente síce stále najbezpečnejšie na svete, ale napriek tomu len vlani na nich prišlo o život 26 000 ľudí a vážne zranenie utrpelo 135 000 osôb. Sociálne náklady dopravných úmrtí a zranení, akými sú napríklad rehabilitácia, zdravotná starostlivosť, materiálne škody a podobne, sa odhadujú minimálne na 100 miliárd eur. Len pre zaujímavosť – najviac smrteľných prípadov na cestách v prepočte na milión obyvateľov sa stalo v Bulharsku (95), Rumunsku (95), Chorvátsku (82) a v Litve (82). Najmenej na Malte (26), vo Švédsku (27) a v Holandsku (28). Slovensko je v týchto štatistikách mierne pod európskym priemerom (51).

Sto miliárd eur! Mohli by ísť na riešenie iných závažných problémov, ktoré Európu trápia. Vo zverejnenej správe sa ďalej uvádza, že ak má Európska únia do roku 2020 znížiť počet nehôd na polovicu oproti roku 2010, musí pre zvyšovanie bezpečnosti na cestách a znižovanie nehodovosti urobiť oveľa viac ako doteraz. V tejto súvislosti treba upozorniť, že kým v rokoch 2012 a 2013 tieto čísla klesali v priemere o 8 %, v posledných rokoch znižovanie nehôd na európskych cestách stagnuje. A to je alarmujúce.

Všetky tieto argumenty nás v redakcii viedli k úvahám, ako pomôcť zlepšiť tento stav na Slovensku. Ako v dôsledku znižovania nehodovosti na cestách získať ďalšie prostriedky na riešenie problémov v slovenskom zdravotníctve, školstve, sociálnej oblasti a podobne. Následne sme začali preferovať myšlienky o založení tradície formou dlhodobej súťaže pre slovenských vodičov, ku ktorým sa postupne pridružili nápady o dvoch etapách a záverečnom finále. Tak vznikla súťaž s názvom VODIČ ROKA. Štartuje 1. mája a vyvrcholí v areáli Slovakia Ringu 5. novembra. Všetky podrobnosti nájdete už v tomto vydaní Auto magazínu. Ak chcete vyhrať, najskôr musíte postúpiť do finále. A účasť vo    finále si musíte vybojovať tak, že aspoň raz správne odpoviete na päť otázok, ktoré nájdete v našom časopise, prípadne na našich webových stránkach www.automagazin.sk alebo www.vodicroka.sk. Ak vo finále zvládnete malý test a vyhráte jazdu zručnosti, stanete sa Vodičom roka 2016 s právom nosiť tento titul až do začiatku ďalšieho ročníka.

Cieľ súťaže VODIČ ROKA je v podstate jednoduchý. Chceme prispieť k snahe znižovať počet nehôd na našich cestách, motivovať vodičov k väčšej disciplíne pri  dodržiavaní dopravných predpisov, ale aj k vyššej zodpovednosti, ohľaduplnosti a slušnosti. Keď sa nám touto súťaživou formou podarí zachrániť čo i len jediný ľudský život, má súťaž VODIČ ROKA zmysel.

Zapojte sa aj vy do súťaže, ktorá má zmysel! Pri tejto príležitosti mi dovoľte vysloviť želanie, aby sa nám – aj vďaka našim partnerom – podarilo prispieť k zníženiu dopravnej nehodovosti na Slovensku a aby sa k nám už čoskoro pridali aj ďalší partneri, pre ktorých nie sú ľahostajné úmrtia a zranenia na našich cestách.

 

Ivan Mičko vydavateľ

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov