Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz otvorí novú továreň v Poľsku

Slovenská Republika je podľa počtu vyrobených vozidiel na jedného obyvateľa na prvom mieste spomedzi všetkých krajín na svete. Po príchode automobilky Jaguar sa objavili špekulácie o príchode značky Mercedes-Benz. Realita je však odlišná.

Automobilky uprednostňujú pre svoje nové továrne krajiny s nižšími mzdami a porovnateľnou produktivitou práce, ako v západnej Európe. Slovensko tak bolo v hre o piatu automobilku Mercedes-Benz.

Skutočnosť je však odlišná, značka Mercedes-Benz sa oficiálne rozhodla pre nášho severného suseda. V poľskom meste Jawor vyrastie nová výrobná továreň automobilky Mercedes-Benz za približne 500 miliónov eur.

Prvá továreň značky v Poľsku bude situovaná približne 70 km západne od väčšieho mesta Wroclaw. V novej továrni budú vyrábať štvorvalcové vznetové a zážihové pohonné jednotky, ktoré budú poháňať rôzne modely.

Rozhodnutie automobilky a realizácia projektu bola podmienená poskytnutím štátnej pomoci. Prvá finančná investícia bude vo výške 500 miliónov eur, ďalšie investície sa očakávajú v priebehu rozširovania výroby.

Prvé motory vyrobia v továrni v meste Jawor v roku 2019. Frank Deiss, vedúci tovární Mercedes-Benz, prezradil, že prevádzka v Poľsku bude druhou mimo domáceho Nemecka, kde budú vyrábať pohonné jednotky.

Poľský minister hospodárstva Matuesz Morawiecki pochválil poľskú ekonomiku, vďaka ktorej sa akcionári značky Mercedes-Benz rozhodli o stavbe továrne v tejto krajine. Morawiecki verí, že táto investícia bude katalyzátorom pre ďalšie projekty.

Spolupráca medzi Nemeckom a Poľskom začína v roku výročia 25 rokov od podpísania Zmluvy o priateľstve 17. júna 1991. Dôležitou prevádzkou pre výrobu motorov a prevodoviek je továreň v nemeckom Untertürkheime.

Oddelenie Mercedes-Benz Cars Operations je zodpovedné za 26 tovární po celom svete a zastrešuje približne 78 tisíc zamestnancov. Medzi hlavné funkcie patrí tiež plánovanie, logistika a riadenie kvality.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov