Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Meno ich spája: Nová Škoda KodiaQ – aljašský ostrov Kodiak

Pozmenená písaná forma pripomína jazyk pôvodných obyvateľov.

Dlho sa o tom špekulovalo a už je to jasné: Nové SUV dostalo meno medveďa KodiaQ. Tak sa v jazyku pôvodných obyvateľov rovnomenného aljašského ostrova volá aj najväčší poddruh medveďa hnedého na svete. Populácia medveďov, ktorých je približne 3 500 kusov, žije na ostrove Kodiak pri južnom pobreží Aljašky.

Na počesť nového veľkého SUV značky Škoda sa premenovalo celé mesto na rovnomennom ostrove: V piatok 6. mája sa meno mesta “KODIAK” zmenilo na “KodiaQ”. Pri tvorbe celosvetovej marketingovej kampane sa automobilka vydala až ku koreňom tohto mena a zdokumentovala spojenie medzi novým SUV Škoda KodiaQ, ostrovom pri južnom pobreží Aljašky a medveďmi, ktorí na ňom žijú.

Veľké a silné SUV s charakterom ochrancu, so silne vyvinutým zmyslom pre rodinu a dobrými outdoorovými vlastnosťami – to je nový model značky Škoda, ktorý automobilka predstaví verejnosti v druhej polovici tohto roka.

Kodiak became Kodiaq for one day 01

Do Anchorage, najväčšieho mesta tohto štátu, doletíte z Európy zhruba za 10 hodín. Ostrov v aljašskom zálive je odtiaľ vzdialený ešte ďalších 650 kilometrov. Kodiak Island je zhruba rovnako veľký ako Korzika. Na väčšine územia sa rozkladá chránená oblasť Kodiak National Wildlife, domov slávnych medveďov. Ostrov je rajom drsnej krásy – tunajšiu krajinu tvoria strmé hory, úzke fjordy, skryté jazerá a hlboké lesy. Je to ideálny terén pre automobil kategórie SUV, akým je aj nová Škoda KodiaQ. Tu môže preukázať svoje kvality, svoju silu aj svoju praktickú využiteľnosť v náročných podmienkach. Automobilka Škoda sa intenzívne zaoberala nielen životom na ostrove Kodiak, ale aj jazykom pôvodných obyvateľov Alutiiqov. Domorodci nazývajú medveďa Kodiak Taq uka ‘aq – písmeno “q” na konci slova je charakteristické pre mená zvierat. Škoda toto písmeno prevzala do názvu nového SUV, čím vyjadruje svoju úctu k jazyku kmeňa Alutiiqov. Súčasne vďaka písmenu “q” vzniká úplne svojbytné a nezameniteľné meno. Úrady ostrova spoločnosť Škoda Auto v jej široko pojatej marketingovej kampani podporili. Pre spustenie komunikácie modelu Škoda KodiaQ poskytli veľkorysý súhlas s neobvyklou kampaňou – 6. mája 2016, za pomoci mnohých miestnych obyvateľov počnúc šerifom až po drevorubačov, boli v meste vymenené, alebo prelepené tabule s názvami ulíc ako aj nápisy na policajných a hasičských autách, či rybárskych lodiach. Aj na oficiálnych internetových stránkach mesta sa na oslavu tohto sviatku “k” zmenilo na “q”.

Škoda Auto (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov