Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi SQ7 má elektrické turbo

Audi SQ7 popri množstve najmodernejších technológií prináša jednu absolútnu svetovú novinku. Elektrické turbo!

V lete 2016 začne predaj nového Audi SQ7 TDI, ktoré poháňa svetovo najvýkonnejší turbodiesel na trhu. S výkonom 320 kW (435 k) a 900 Nm krútiaceho momentu zrýchľuje z 0 na 100 km/h za púhych 4,8 sekundy a spotrebuje v priemere 7,2 litra paliva na 100 kilometrov.

Motor 4,0 TDI bi-turbo v sebe spája vynikajúci výkon a pozoruhodnú dynamiku pri súčasne nízkej spotrebe paliva. Dve klasické turbodúchadlá pracujú sekvenčne. Pri nízkych a stredných otáčkach využíva motor len jedno, druhé sa pripojí až pri vyššom zaťažení motora. Systém je doplnený svetovým unikátom – elektricky poháňaným kompresorom (EPH). Elektricky poháňaný kompresor nepotrebuje na vytvorenie prepĺňacieho tlaku energiu výfukových plynov, a preto sa dá použiť kedykoľvek . Táto novinka teda dokáže zabezpečiť, aby mal vodič maximum krútiaceho momentu k dispozícii  už od skutočne nízkych otáčok motora.

Audi-SQ7.2

Elektrickému kompresoru ako aj vysokovýkonným na želanie dodávaným elektromechanickým aktívnym stabilizátorom dodáva energiu paralelná elektrická sieť s napätím 48 V. Kvôli ich vyššej energetickej spotrebe má parciálna elektrická sieť pod podlahou v batožinovom priestore umiestnenú lítiovo-iónovú batériu s nominálnou kapacitou energie 470 Wh a výkonom až 13 kW.

Základná cena nového Audi TDI SQ7 by mala začínať okolo 89 900 €. V tejto sume už budú zarátané štandardné populárne doplnky z modelu Audi Q7 v hodnote cca 10 000 €. Patria medzi ne LED svetlomety, adaptívne vzduchové odpruženie so špecifickým nastavením, 3-lúčový športový volant s multifunkčnými tlačidlami a radiacimi páčkami, väčšia nádrž s objemom 85 litrov, alarm, elektricky nastaviteľné a vyhrievané športové kožené sedadlá Alcantara, 20-palcové disky kolies, športovo tvarované nárazníky, či lišty a dekorácie z brúseného hliníka.

Audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov