Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kauza Dieselgate: Volkswagen začína s úpravami Golfa

Kazu Dieselgate netreba predstavovať. Automobilke sa doposiaľ nedarilo nájsť správne riešenie problému. Podľa Federálneho Úradu pre dopravu v Nemecku však už môžu začať prvé reálne opravy dotknutých vozidiel.

Volkswagen už prezentoval opravu motorov 1,6 TDI, ktoré nespĺňali emisné normy. Väčšie pohonné jednotky 2,0 TDI však potrebovali dôkladnejšiu zmenu softwaru, ktorá bola pre technikov ťažkým „orieškom“.

Niektorí zákazníci našli v zozname problémových vozidiel to svoje, avšak po telefonáte do servisu ich nikto neobjednal. Volkswagen totiž nemal účinné riešenie. Konštruktéri nedávno predstavili opatrenie pre motorizáciu 2,0 TDI s technológiou Blue Motion.

Automobilka tak začína so zvolávacou akciou na motory EA 189, ktoré majú technológiu Blue Motion. Táto akcia sa zatiaľ vzťahuje výlučne na majiteľov modelov Golf, ktorých bude Volkswagen volať do autorizovaných servisov.

Odstránenie problému bude spočívať v nahratí rozdielneho softwaru. Majitelia vozidiel s automatickou prevodovkou DSG si však musia počkať, akcia sa týka len automobilov s manuálnou prevodovkou.

Podľa Federálneho Úradu pre dopravu v Nemecku už dotknutí zákazníci dostali list o vyriešení problému. Ďalšom liste budú požiadaní, aby kontaktovali svojho najbližšieho predajcu a objednali sa na vyriešenie problému.

Úrad tiež uviedol, že oprava softwaru nebude znamenať zmenu vlastností vozidla, pre ktoré si ich mohli majitelia kupovať. Maximálny výkon, spotreba paliva a po nahratí nového softwaru už aj emisie budú zodpovedať údajom výrobcu.

Pre všetkých zákazníkov bude táto akcia zadarmo a nevzniknú im žiadne náklady navyše. Počas servisného úkonu bude všetkým majiteľom ponúknutá náhradná mobilita zadarmo. Svet však stále očakáva uzatvorenie dohody medzi automobilkou a úradmi a majiteľmi vozidiel v USA.

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov