Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jazdeným autám sa pozerajú pod „kožu“

V Stuttgarte predstavila DEKRA novú Správu o jazdených vozidlách 2016 (Used Car Report 2016).

Tento raz bolo do zoznamu zaradených celkom 474 modelov automobilov, pričom pred piatimi rokmi to bolo 232 modelov. Táto skutočnosť na jednej strane odráža popularitu ojazdených vozidiel, ale aj rastúcu diverzifikáciu na trhu. Na tento trend správa reaguje pridávaním nových špeciálnych ohodnotení a tried vozidiel.

V Správe o jazdených automobiloch odborníci DEKRA vyhodnocujú výsledky celkového počtu približne 15 miliónov technických kontrol vykonaných v priebehu dvoch rokov. Do štatistík sú zahrnuté iba chyby, ktoré sú relevantné pre posúdenie modelov vozidiel. Typické chyby údržby, ktoré môžu byť s väčšou pravdepodobnosťou pripísané majiteľovi vozidla, nie sú brané do úvahy.

V našej Správe nájdu potenciálni kupujúci ojazdených vozidiel podrobné informácie o typických chybách konkrétneho modelu vozidla. Každý model je tiež porovnávaný s ostatnými modelmi v rovnakej triede,” čo umožňuje poskytnúť konkrétnu a nezaujatú pomoc pri rozhodovaní o kúpe.

Výsledky podľa triedy vozidla a počtu najazdených kilometrov

Efektívne porovnanie je možné v deviatich rôznych triedach vozidiel, od malých áut po dodávky. “Pre zákazníka, ktorý kupuje ojazdený automobil, je dôležité vedieť porovnať podobné modely, keďže rozhodnutie o nákupe sa väčšinou deje v rámci danej triedy vozidiel. Preto nedáva zmysel porovnávať index poruchy vozidla luxusnej triedy s malým autom, ” zdôraznil riaditeľ DEKRA. Okrem toho testy vozidiel pre správu o jazdených vozidlách DEKRA boli vždy hodnotené z hľadiska počtu najazdených kilometrov, pretože podľa odborníkov počet najazdených kilometrov má väčší vpyv na poruchovosť vozidla než jeho vek. Deväť tried vozidiel je rozdelených do troch kategórií podľa najazdených kilometrov (0 až 50 000 km, 50 001 až 100 000 km a 100 001 na 150 000 km).

“Best of All Classes”

Vozidlo, ktoré dosahuje najlepšie výsledky hodnotenia v priemere pre všetky triedy vozidiel vo všetkých troch kategóriách najazdených kilometrov získa titul “najlepší zo všetkých tried”. Tento rok získala titul Audi A6 (DFI: 94,4), ktorá porazil Mercedes-Benz triedy E (93,0) a Audi Q5 (89,0). “Základom pre hodnotenie v tejto kategórii je výsledok počas celého rozsahu najazdených kilometrov od 0 do 150 000. To nám umožňuje poskytovať spoľahlivé informácie pre vozidlá s vyšším počtom najazdených kilometrov,” hovorí Dr. Gerd Neumann. Neumann, riaditeľ spoločnosti DEKRA Automobil GmbH.

Najlepšie umiestnenie podľa krajiny pôvodu

Vozidlá nemeckých výrobcov figurujú medzi víťazmi v piatich z deviatich tried vozidiel. Dve prvé miesta išli aj do Japonska a po jednom do Švédska a Francúzska. Ak by sme brali do úvahy aj najlepšie vozidlá s vyšším počtom najazdených kilometrov, nemeckí výrobcovia by dosiahli 18 z

celkovo 27 hodnotení. Zo zostávajúcich najlepších hodnotení štyri patria Japonsku, tri Francúzsku a dve Švédsku.

Výsledky DEKRA správy o jazdených vozidlách 2016 sú k dispozícii on-line na www.gebrauchtwagenreport.com.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov