Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová výstava v Škoda Múzeu

Škoda Múzeum je neodmysliteľnou súčasťou automobilky Škoda Auto v Mladej Boleslavi. Pracovníci pripravujú niekoľkokrát do roka rôzne výstavy, ktorými oslovujú nových aj starých návštevníkov. V súčasnosti „lákajú“ na tému aerodynamika.

Niekoľkokrát do roka je v hlavných priestoroch Škoda Múzea v Mladej Boleslavi výstava techniky na rôzne témy. Pre prilákanie aj starších návštevníkov, ktorí múzeum už navštívili, tak pripravujú stále nové zaujímavosti.

V súčasnosti môžu návštevníci nahliadnuť do bohatej histórie aerodynamických modelov Škoda. K dispozícii je rozsiahla zbierka dobových fotografií. Aerodynamika bola totiž aj v minulosti dôležitou súčasťou pri navrhovaní automobilov.

Tradícia využitia aerodynamiky pri konštruovaní modelov Škoda je stará už viac ako 80 rokov. Prvú éru na výstave zastupuje automobil Škoda 935, ktorý v roku 1935 zaujal nízkou hodnotou súčiniteľu odporu vzduchu cx len 0,37.

Ďalšími takzvanými prúdnicovými modelmi z 30. rokov minulého storočia sú Škoda Popular Monte Carlo (1936) a Rapid 1500 OHV (1938). Od konca 40. rokov už v aerodynamickom tuneli testovali modely 1101 a 1102 v mierke 1:5 a 1:10.

Škoda 130 RS A5

Najatraktívnejšie karosérie v tej dobe boli Škoda Sport, Supersport alebo 1100 OHC. Z meraní v aerodynamickom tuneli vychádzali konštruktéri tiež pri navrhovaní veľkosériového modelu 1000 MB.

Ďalším unikátom výstavy je Škoda 130 RS A5 s účinnými spojlermi, rozšírenými prahmi a „krídlom“ v zadnej časti, ktoré tiež pomáhali zlepšiť aerodynamiku. Tento kúsok testovali na letisku v Hoškoviciach v roku 1978.

Iné vozidlá testovali v aerodynamickom tuneli MIRA (Motor Industry Research Association) v skutočnej veľkosti. Navrhovanie modelu Favorit mala napríklad na starosti známa talianska karosáreň Pininfarina.

Najnovšie technológie na výstave zastupuje počítačová simulácia prúdenia CFD (Computational Fluid Dynamics). Táto simulácia pomohla znížiť hodnotu cx pri modeli VisionC na 0,26. Ten je tiež súčasťou výstavy, ktorá je v Škoda Múzeu do 8. mája 2016.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov