Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2016: BMW M760Li a i8 s novou edíciou

Majitelia M vozidiel od BMW teraz krútia hlavou, nadšenci vysokovýkonných luxusných sedanov však neskrývajú nadšenie. BMW na autosalóne v Ženeve predstaví po prvýkrát najluxusnejší sedan s prívlastkom M.

Na autosalóne v Ženeve bude v stánku BMW niekoľko noviniek. Tou najdiskutovanejšou bude nová najvýkonnejšia verzia radu 7, M760Li xDrive. Dvanásťvalcový motor tak ponecháva tradíciu týchto pohonných jednotiek od prvého nemeckého povojnového dvanásťvalca v modeli e32.

Technológia M Performance TwinPower Turbo ponúkne v ťažkom luxusnom sedane nevídané jazdné vlastnosti. Pohonná jednotka zo zdvihového objemu 6,6 litra poskytne výkon 441 kW (600 k) a krútiaci moment 800 Nm už pri 1 500 ot./min.

Obdobné parametre má nedávno predstavený vlajková loď Alpina B7, ktorá čerpá základ z toho istého motora. BMW udáva priemernú spotrebu 12,4 l/100 km, majiteľov však skôr bude zaujímať pružné zrýchlenie alebo štart z miesta.

BMW M760Li xDrive BMW M760Li xDrive

Disciplínu z 0 na 100 km/h zvládne M760Li za 3,9 sekundy, čo je voči Alpine B7 zhoršenie o 0,3 sekundy. Rozdiely tak budú v nastaveniach prevodovky alebo exkluzívnosti modelu Alpina. Obe vozidlá totiž spoliehajú na pohon všetkých kolies xDrive a pohotovostná hmotnosť je tiež prakticky rovnaká.

Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h. V prípade voliteľného balíčka M Driver´s Package ju BMW upraví na 305 km/h. V sérii je osemstupňová automatická prevodovka Steptronic.

Technici upravili jej parametre pre rýchlejšie preraďovanie a podraďovanie rýchlostných stupňov. Automobil bude stáť na 20-palcových diskoch v metalizovanej farbe Cerium Grey. Systém Integral Active Steering vďaka natáčaniu zadných kolies pomáha k rýchlejšiemu prejazdu zákrut a lepšej obratnosti v meste.

BMW M760Li xDrive BMW M760Li xDrive

O spomalenie sa starajú 19-palcové brzdy so strmeňmi v modrej farbe a logom M. Aerodynamický paket M s väčšími otvormi pre chladiaci vzduch dopĺňa exkluzívna farba Cerium Grey na doplnkoch v exteriéri.

Výfukový systém s dvojicou koncoviek v rohoch nárazníka mení zvuk vďaka regulačným ventilom v poslednej časti traktu. V interiéri pribudne kožený volant M, tachometer so stupnicou do 330 km/h alebo ozdobné dekorácie v Piano Finish Black farbe s logom V12.

Zákazníci budú mať na výber bez príplatku „ochudobnenú“ verziu Excellence. Tá nebude mať M aerodynamický paket a dostane 20-palcové disky z programu BMW Individual. V interiéri ubudnú logá M a tachometer bude mať stupnicu do 260 km/h.

Ďalším predstaveným modelom na autosalóne v Ženeve bude i8, ktorý je najpredávanejším plug-in hybridným športovým vozidlom na svete. Kombinácia trojvalca a elektromotora oslovila v roku 2015 5 456 záujemcov.

BMW i8 Protonic Red Edition BMW i8

Celkový výkon 266 kW (362 k) kombinovaný s bezemisným a bezhlučným chodom zabezpečuje modelu i8 vysoký záujem. Divízia BMW i, ktorá predáva i8 a i3, predala po celom svete v minulom roku 29 513 vozidiel, čo je nárast voči predchádzajúcemu roku o 66 %.

V Ženeve tak predstavia limitovanú edíciu i8 Protonic Red Edition, ktorú začnú produkovať v júni tohto roka. Farebná kombinácia Protonic Red a Frozen Grey zaujme na prvý pohľad. Disky s priemerom 20 palcov sú lakované metalizovanou farbou Orbit Grey.

Na prahoch dverí sú nápisy Protonic Red Edition. Čalúnenie sedadiel má dvojité prešívanie červenou farbou a logá i8. Materiál z uhlíkových vlákien nájdeme na dekoračnom paneli a rukovätiach dverí. Limitovaná edícia bude k dispozícii obmedzenú dobu do konca tohto roka.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov