Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dakar 2016: Peterhansel (Peugeot) jednoznačne vedie

V piesočných dunách Fiambala rally nastal obrat. Stéphane Peterhansel a Jean Paul Cottret, víťazi špeciálu plného zvratov, sa dostávajú do vedenia s hodinovým náskokom. Od začiatku do konca posádka č. 302 útočila a nakoniec získala svoje 35. etapové víťazstvo na rally Dakar s automobilom.

AUTO - DAKAR 2016 - PART 2     AUTO - DAKAR 2016 - PART 2

Cyril Despres a David Castera opäť predviedli skvelý výkon, a počas etapy znova pomohli dvojici Peterhansel/Cottret. Dosiahli druhý najrýchlejší čas a PEUGEOT 2008 DKR tak získal siedmy double na tomto rally Dakar.

Carlos Sainz a Lucas Cruz boli ráno prví na trati, avšak stratili akúkoľvek šancu získať víťazstvo. 30 kilometrov pred cieľom rozpera medzi motorom a prevodovkou zlyhala a španielska posádka musela čakať na pomoc. Tím urobil všetko preto, aby mohli zajtra znova pokračovať v rally.

Sebastien Loeb a Daniel Elenastrana štartovali zo 155. pozície. Dnešná etapa bola pre nich opäť veľmi náročná. Uviazli po zhasnutí motora, prevrátili sa na strechu počas schádzania z duny. Napriek tomu dosiahli piaty najrýchlejší čas na najcharakteristickejšej etape rally raid Dakar 2016.

Špeciál bol zastavený po 245 km, z pôvodne plánovaných 278 km, kvôli rozvodnenej rieke na konci trasy.

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 2008 DKR č. 302), víťaz etapy :

„Mali sme veľmi zlý štart. Na 32. km sme sa stratil a asi 15 minút sme šli zle! Potom som však pridal, pretože som myslel, že som všetko stratil. Riskovali sme a výrazne sme útočili. Vedeli sme, že táto etapa je rozhodujúca. Etapa bola skutočne mimoriadne zložitá, čo sa týka navigácie, s úsekmi off-road, hlbokými vyjazdenými koľajami… so všetkým, čo robí rally raid náročným. Tu buď získate alebo stratíte veľa času. Dostali sme defekt a ja som kričal, ako blázon. Dnes som sa trochu nekontroloval. Ale keď sme išli, tak sme išli rýchlo. Urobili sme dôležitý krok vpred v celkovom poradí. A je dobré vedieť, že Cyril je hneď za nami a môže nám pomôcť. Nie je tu preto, ale pomáha nám a to je skvelé.“

Cyril Despres (PEUGEOT 2008 DKR č. 321), 2.v etape

„Dobre sme zvládli navigáciu, David od začiatku veľmi dobre navigoval, hoci autá, motorky a kamióny boli úplne všade. Podarilo sa mi nájsť dobré tempo, a dnes som mal pocit, že bolo pre mňa ľahšie riadiť tento PEUGEOT 2008 DKR, ako moju Yamahu pred dvomi rokmi. Išli sme až po prvý kontrolný bod CP1 a chceli sme sa presvedčiť, že Carlos a Stéphane sú pred nami. Otvorili sme dvere a ostali sme zablokovaní na štyri minúty. Tak aj to je ponaučenie! Videli sme Carlosa v rieke s veľkými kameňmi…“

Sébastien Loeb (PEUGEOT 2008 DKR č. 314), 5. v etape

„Z tohto dňa si nemôžeme zobrať veľa pozitívneho. Musím si na to zvyknúť. Bolo to ťažké, zložité na všetkých úrovniach, napriek tomu, že sme sledovali stopy. Pre tých, ktorí boli vpredu, to muselo byť veľmi náročné! Stále nám hrozilo, že zapadneme. Záver s niekoľkými dunami bol zábavnejší. Stratili sme 10 minút pri hľadaní waypointu a na jednej dune sme sa prevrátili. Napriek jednému defektu, prevráteniu, zapadnutiu, napriek tomu, že sme sa na chvíľu stratili, nakoniec sme skončili piaty!”

Bruno Famin, riaditeľ Peugeot Sport:

„Táto etapa dodržala všetko, čo sľubovala, vrátane nečakaných obratov vo všetkých táboroch. Na strane tímu Peugeot Total, sme veľmi spokojní, že Stéphane a Jean-Paul získali veľký odstup. Predviedli mimoriadny výkon na etape a vyťažili z nehôd ich rivalov. Jedným z nich bol aj Carlos, ktorý mal technický problém, nevieme či nastal alebo nenastal v dôsledku nárazu. Cieľom je dostať auto do bivaku a zistiť, či môže zajtra pokračovať. Musíme taktiež vyzdvihnúť pozoruhodné druhé miesto, ktoré získali Cyril Despres a David Carter a ešte aj pomohli Stéphanovi a Jean-Paulovi. Aj pre dvojicu Sébastien Loeb a Daniel Elena to bol pozoruhodný deň na etape, ktorá bola veľmi charakteristická pre rally Dakar.“

 

Predbežné poradie 10. etapy (Belén – La Rioja)

  1. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, 3h58min32s
  1. Cyril Despres (FRA) / David Caster (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, +5min40s 
  1. Vladimir Vasiliev (RUS) Zhiltsov /Konstantin (RUS), Toyota Hilux + 12 min 56
  1. Nani Roma (ESP) / Alex Haro Bravo (ESP), Minigolf All 4 Racing, +14min33s
  1. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +17min40s

 

Predbežné celkové poradie po 10. etape

  1. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, 32h44min59s
  1. Nasser Al-Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Mini All 4 Racing, + 1h00min00s
  1. Giniel De Villiers (ZAF) / Dirk Von Zitzewitz (DEU), Toyota Hilux +1h12min31s
  1. Mikko Hirvonen (FIN) /Michel Perin (FRA), Mini All 4 Racing, +1h23min51s
  1. Leeroy Poulter (ZAF) / Robert Howie (ZAF), Toyota Hilux +1h33min58s
  1. Cyril Despres (FRA) / David Caster (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, +1h50mins07s
  1. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +2h27min31s

Peugeot, DK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov