Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Detroit 2016: Kia Telluride – pohľad do budúcnosti luxusných SUV modelov

Spoločnosť Kia Motors na medzinárodnom autosalóne NAIAS 2016 v americkom Detroite nahliadla do budúcnosti a odhalila svoju najnovšiu víziu veľkého SUV prostredníctvom štúdie Kia Telluride.

Kia Telluride c       Kia Telluride d

Pozoruhodný sedemmiestny koncept luxusného SUV, označovaný Telluride, charakterizujú moderné technológie so zameraním na posádku. Koncept Kia Telluride, vychádzajúci z aktuálnej platformy automobilky Kia, odhaľuje záujem tejto značky ponúknuť v blízkej budúcnosti prémiové SUV v kategórii nad súčasným bestsellerom, modelom Kia Sorento.

„Prostredníctvom konceptu Telluride vyjadruje značka Kia svoje estetické predstavy o výraznom, úplne novom luxusnom SUV, ktoré zaujme množstvom vyspelých technológií, s osobitým dôrazom na pôžitok a pohodlie pasažierov v druhom rade,“ uviedol Tom Kearns, hlavný návrhár z dizajnového centra KDCA (Kia Design Center America). „Koncept Kia Telluride, ktorý je dlhší, širší a vyšší ako nedávno modernizované SUV Kia Sorento, zhmotňuje naše predstavy o možnej budúcej podobe veľkého sedemmiestneho SUV značky Kia.“

Kia Telluride používa klasické predné dvere v kombinácii so zadnými dverami otváranými do protismeru pod uhlom 90 stupňov, čím vzniká skutočne veľkorysá brána do prehľadného vnútorného priestoru, ktorý je doslova prehliadkou tých najlepších technológií. Vpredu dominuje štvorica krásnych samostatných sedadiel, čalúnených čiernou kožou, zdanlivo sa vznášajúcich v priestrannej kabíne pred sklopenou lavicou tretieho radu. Sedadlá v druhom rade, ktoré je možné naklápať vzad prakticky až do lôžkovej úpravy, ponúkajú aj sklopné opierky nôh pre maximálny komfort cestujúcich. V operadlách všetkých štyroch sedadiel je niekoľko strojovo presných výrezov, v ktorých sú zabudované inteligentné senzory zhromažďujúce dôležité informácie o zdravotnom stave cestujúcich.

Kia Telluride e       Kia Telluride f

Tieto dáta sa zobrazujú na displejoch integrovaných do vnútorného obloženia dverí, následne sa cielene synchronizujú s „omladzujúcim“ terapeutickým systémom LER (Light Emitted Rejuvenation). Súčasťou systému LER je veľký krídlovitý panel z LED diód, upevnený pod rozľahlým strešným oknom, produkujúcom terapeutické svetelné obrazce s cieľom potlačiť tzv. pásmové symptómy (desynchronismus) a znižovať únavu cestujúcich.

Ďalšou jedinečnou technológiou, predstavenou v koncepte Kia Telluride, sú príkazy zadávané mávnutím ruky – ide o tenký dotykový pás interaktívneho ovládania Swipe Command, upevnenom na stredovej konzole v druhom rade sedadiel a ktorý zadným pasažierom umožňuje rýchlo prechádzať a voliť média podľa momentálnej nálady a potrieb iba mávnutím ruky. Vybraná nahrávka sa následne prehrá buď prostredníctvom prémiovej audio sústavy Harman Kardon® so siedmymi reproduktormi, alebo cez prenosné slúchadlá Harman Kardon®, ktoré sa po odložení do konzoly začnú bezdrôtovo dobíjať. Priehradka v prednej stredovej konzole podporuje bezdrôtové dobíjanie mobilných telefónov. Zaujmú aj mimoriadne nápadné komponenty s moderným dizajnom, vyrobené technológiou 3D tlače (ktorú značka Kia využila prvýkrát), použité na prístrojovom paneli, vo výplniach dverí a na volante.

Kia Telluride h       Kia Telluride g

Kabínu aj exteriér konceptu Kia Telluride navrhlo kalifornské dizajnové centrum KDCA (Kia Design Center America). Optickú výšku konceptu, lakovaného zeleným odtieňom Dark Pyrite, ešte podčiarkujú celkové rozmery vozidla – Kia Telluride je o 11 cm vyššia (180 cm), o 12 cm širšia (201 cm) a o podstatných 24 cm dlhšia (500 cm) ako súčasný model Kia Sorento. Nový koncept svoju prevahu dokazuje i upraveným podvozkom z modelu Kia Sorento; rázvor je natiahnutý o 30 cm na výsledných 308 cm. Moderný atletický vzhľad zdôrazňujú povytiahnuté lemy blatníkov, ktoré obopínajú masívne 22-palcové kolesá s piatimi lúčmi, obuté do pneumatík Hankook® Ventus ST 275/45 R22. Súčasťou predných partií konceptu Kia Telluride je výrazne zväčšená charakteristická maska chladiča Kia v štýle tigrieho nosa. Rešpekt vzbudzujúci výraz a celkový postoj umocňujú hlbšie zapustené svetlomety so štvoricou LED zdrojov, výrazné horizontálne LED ukazovatele smeru a dravý ochranný kryt nárazníkov z lešteného kovu. Modernému dizajnovému štýlu tohto SUV sekundujú vertikálne koncové svetlomety. Robustný vzhľad celého konceptu ešte zdôrazňujú vzájomne zladené štylistické prvky, ako napr. kľučky predných aj zadných dverí, otvory nasávania vzduchu na kapote, či dvojica koncoviek výfukov.

Pohonnú jednotku konceptu Kia Telluride, ktorá kombinuje najmodernejšie technológie v tomto segmente agregátov, predstavuje nekompromisný hnací systém blízkej budúcnosti, ponúkajúci vysoký výkon a zároveň hospodárnosť. Mimoriadne výkonný a pritom hospodárny motor typu PHEV aktivuje tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov. Priečne uložený motor sa skladá zo zážihového motora s objemom 3,5 litra V6 s priamym vstrekovaním paliva (GDI) a výkonného elektromotora. Dosahuje celkový výkon 400 koní (270 koní jednotka V6, resp. 130 koní elektromotor) pri spotrebe na diaľnici pod 9,4 l/100 km. Výkon sa prenáša na všetky štyri kolesá prostredníctvom vyspelého systému AWD.

Uvedenie konceptu Kia Telluride do sériovej výroby momentálne spoločnosť Kia Motors neplánuje, avšak v minulosti už uviedla na trh mnohé produkčné vozidlá, do ktorých sa premietla podoba predchádzajúcich konceptov – takže aj veľký SUV model automobilky Kia tak rozhodne nie je iba utopickou predstavou.

Kia, dk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov