Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smart Fortwo kabriolet

Smart predstavil v tomto zimnom období čerešničku, ktorá bude obľúbená obzvlášť v letných mesiacoch. Malý kabriolet je už dostupný u predajcov a prvé dodávky sa uskutočnia vo februári.

Smart predstavuje novinku ako auto troch tvárí. Stlačením tlačidla sa zmení z dvojmiestneho vozidla na automobil s posuvnou strechou alebo na kabriolet s otvorenou strechou. Automobilka tak ponúka možnosť jazdiť s vetrom vo vlasoch v rôznych podmienkach.

Skladacia strecha má vyberateľné bočné nosníky, ktoré premenia vozidlo no pravý a jediný kabriolet v tejto triede automobilov. Smart Fortwo kabriolet meria na dĺžku 2,69 m, na šírku 1,66 m a na výšku 1,55 m.

Textilná sklápacia strecha je automaticky otvorená za 12 sekúnd. Smart prezentuje možnosť otvorenia strechy pri ľubovoľnej rýchlosti a tiež z diaľky pomocou rádiového diaľkového ovládania.

Bočné nosníky strechy môže majiteľ odložiť do vnútornej strany zadných výklopných dverí. So zatvorenou strechou slúži tento otvor na odkladanie menších predmetov. Textilná strecha má plochu 1,8 m2 a je voči predchodcovi väčšia o 4 %.

Smart Fortwo kabriolet Smart Fortwo kabriolet

Vonkajšia vrstva je z polyakrylovej látky a je na výber v modrej, červenej alebo čiernej farbe. Vnútorná strana je zo zmesi polyesteru a bavlny. Medzivrstva je z kaučuku a hrúbka strechy je 20 mm. Zadné sklo je vyrobené zo skla a vyhrievané.

Konštruktéri v porovnaní s predchodcom zvýšili torznú tuhosť o 15 %. Voči kupé je tiež zosilnený. Pod vozidlom je oceľový kríž, dve torzné priečky vpredu a vzadu a vnútorná rúrka v A-stĺpikoch. Automobil má tiež vysokú aktívnu bezpečnosť s najnovším ESP, asistentom jazdy vo vetre a funkciou rozjazdu do kopca.

Na pohon bude slúžiť trojvalec s výkonom 52 kW (71 k) alebo 66 kW (90 k). Obe verzie budú kombinované s 5-stupňovou manuálnou alebo dvojspojkovou prevodovkou twinamic. Priemer otáčania 6,95 m (od obrubníka k obrubníku) alebo 7,3 m (od steny k stene) predurčuje vozidlo k použitiu v mestských uličkách.

Smart Fortwo kabriolet Smart Fortwo kabriolet

Na výber sú 3 línie výbavy: passion, prime a proxy. Doplnkovou výbavou bude takzvaný vetrolam, ktorý ochráni posádku od pôsobenia vetra vo vysokých rýchlostiach. Mercedes-Benz tiež testoval novinku v rôznych tepelných a umývacích komorách.

Funkčnosť strechy musí byť zachovaná od -15 do +80 °C. Pri úplne zľadovatenej streche chráni elektromotor poistka proti preťaženiu. Prvý kabriolet smart prišiel na trh v roku 2000. Druhý model prišiel na trh v roku 2006 a dostal automaticky sklápateľnú strechu. Tretiu generáciu začali predávať v roku 2010 a ponúkla 2 rôzne farebné kombinácie strechy.

MM, Smart

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov