Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Svetová premiéra v Detroite: najnovší Mercedes E.

Mercedes-Benz urobil novou Triedou E veľký krok smerom k budúcnosti.

Prezentačné video z premiéry: https://www.youtube.com/watch?v=GOLCvu9RRsk&feature=youtu.be

Desiata generácia vytýčila nové akcenty s jasným a zároveň emocionálnym dizajnom a vysoko kvalitným, exkluzívnym interiérom. Okrem toho slávi svoju svetovú premiéru mnohými technickými inováciami. Napríklad umožňujú pohodlnú, bezpečnú jazdu na predtým nedosiahnutej úrovni. Infotainment a operačné systémy ponúkajú tiež úplne nový zážitok. K dispozícii je úÚplne novo vyvinutý vznetový motor s nebývalou účinnosťou v tomto segmente.

ercedes-Benz E-Cl       

Športový a výkonný

Oproti predchodcovia získala nová Trieda E 65 milimetrov na dĺžke, rázvor náprav vzrástol o 43 milimetrov. Krátke previsy, dlhý rázvor, veľké kolesá a plynulo rozložené boky, štýlový, a napriek tomu dynamický charakter línie vozidla stelesňujú perfektný výklad filozofie dizajnu Mercedes-Benz.

Základná verzia má klasický chladič s hviezdou na kapote. Verzie AVANTGARDE AMG identifikuje veľká hviezdou v strede športového chladiča. Každý z Trfiedy E má svoj vlastný charakter a ponúka jedinečný rad s maximálnym rozlíšením.

Nový level dizajnu interiéru

Interiér novej Triedy E stelesňuje syntézu emócií a inteligencie, póly, ktoré určujú filozofiu dizajnu Mercedes-Benz. Pred vodičom sú dva vysoko kontrastné displeje, každý s 12,3-palcovým displejom novej generácie s vysokým rozlíšením – čo je unikátne v tomto segmente. Vodič si môže vybrať z troch štýlov: “Classic”, “Sport” a “progresív”.  Vodič má k dispozícii informačný systém a ďalšie možnosti kontroly: Touch Pad s ovládačom na stredovej konzole a LINGUATRONIC – systém hlasového ovládania. Interiér s veľkorysým priestorom spája v sebe eleganciu a luxus s rafinovanou športovosťou.

Nová generácia motorov

Pre novú Triedu E  sú k dispozícii dva nové pohonné jednotky.  sa Zážihový štvorvalec  E 200  a kompletne novo vyvinutý štvorvalcový vznetový motor E 220 d. V budúcnosti pribudnú ďalšie. Patrí medzi ne E 350 e s technológiou Plug-in hybrid. Štvorvalcový benzínový motor je spojený s výkonným elektromotorom s výkonom 205 kW (279 k) a krútiacim momentu 600 Nm. Vozidlo má s ním výkonnosť športiaka a napriek tomu spotrebuje menej ako malé auto.

Najvýkonnejším vznetovým variantom je šesťvalec s progresívnou výfukovou technológiou SCR má výkon 190 kW (258 koní) a 620 Nm krútiaceho momentu. Ďalšou novinkou bude E 400 4MATIC, jeho šesťvalcový zážihový motor vyvíja 245 kW (333 k) a má krútiaci moment 480 Nm.

V ponuka motorov pribudnú aj ďalšie varianty. Medzi ne patrí nový štvorvalcový vznetový motor s výkonom 110 kW (150 k). Pre štvorvalcové zážihové motory má byť rozsah výkonov medzi 135 a 180 kW (183-245 k) a šesťvalcových benzínových motorov 245 kW (333 koní) í.

Všetky motory pre nové triedy E sú vybavené funkciou ECO štart-stop. Zážihové motory spĺňajú emisné predpisy EÚ 6, nový štvorvalcový vznetový motor OM 654 je skonštruovaný pre dosiahnutie budúcich limitov legislatívy EÚ.

Automatia s deviatimi prevodmi

Nové modely sú štandardne vybavené novou deviäťstupňovou  automatickou prevodovkou 9G-TRONIC. Umožňuje rýchle zmeny prevodových stupňov a znižuje hluk, čo na pohodlie vplýva pozitívne.

Športový komfort

Podvozok novej triedy E poskytuje agilné potešenie z jazdy na kľukatých cestách a zároveň najpohodlnejšiu jazdu v tomto segmente. Selektívny systém tlmenia zabezpečujé komfortné odpruženie Avantgarde s športovejším charakter om a športové odpruženie s adaptívne nastaviteľným tlmenia, čo nahrádza klasický športový podvozok.

Cez SELECT spínač v kokpite si vodič môže zvoliť štyri rôzne vlastnosti AIR BODY CONTROL systému: “Comfort”, “ECO”, “Sport” a “Sport +”. S ohľadom na dodatočné nastavenie “individuálne”, môže vodič nastaviť svoje vozidlo podľa vlastných preferencií.

Budúce generácie asistenčných systémov

S novými asistenčnými a bezpečnostnými systémami ponúka Mercedes Benz väčšiu bezpečnosť, komfort a pohodlie pre vodiča v nových dimenziách.

Medzi štandardné vybavenie patrí Active Brake Assist. Môže varovať vodiča na hroziacu dopravnú nehodu, pomoc v prípade núdze dokonalým brzdením a v prípade potreby tiež brzdí automaticky za pomalšími alebo stojacimi vozidlami. Registruje napríklad aj chodcov, ktorí sú v nebezpečnom priestore pred vozidlom.

Súčasťou štandardnej výbavy je ATTENTION ASSIST s nastaviteľnou citlivosťou, ktorá môže varovať  keď je vodič nepozorný a uavený.

K vrcholom balíčku voliteľných asistenčných systémov, ktorý robí Triedu E najchytrejším sedanom vo svojej triede, okrem iného patrí DRIVE PILOT, ktorý je ďalším krokom na ceste k autonómnej jazde.

Proti vetru

Nová Trieda E má nebývalé aerodynamické vlastnosti. S hodnotou  0,23, stanovila nové štandardy. Dosiahlo sa to optimalizovaním početných detailov a realizáciou nových nápadov. Sofistikovaná aerodynamika minimalizuje aerodynamický hluk a zabezpečuje, že nová Trieda E je tichšia ako mnoho modelov vyššej triedy.

Mercedes, šr

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov