Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Škoda Superb s užitočnou svetelnou technikou.

Praktickými prvkami z oblasti svetelnej techniky vnáša nová Škoda Superb do tmavých zimných mesiacov nové svetlo: na želanie môžu byť obe verzie karosérie vybavené bixenónovými svetlometmi vrátane funkcie AFS a LED-svetlami pre denné svietenie.

Smart Light Assist zabezpečí dobrú viditeľnosť pri nočných jazdách. Vďaka voliteľnému ambientnému osvetleniu možno individuálnemu vkusu prispôsobiť aj osvetlenie v interiéri.

Vo vozidlách novej generácie modelu Superb pribudli funkcie Adaptive Frontlight System (AFS), zahŕňajúce bixenónové svetlomety vrátane LED-svetla pre denné svietenie. AFS v závislosti na jazdných a poveternostných podmienkach optimálne osvetlí vozovku aj s okolím a prispôsobí osvetlenie vozovky rôznym jazdným situáciám. Systém pracuje v troch režimoch: mesto, cesty a diaľnice. Režim cesty je aktívny v rozmedzí od 0 do 15 km/h a od 50 do 90 km/h. Pravý a ľavý modul svetlometov sa pri ňom nachádza v základnej pozícii. V mestskom režime je svetelný kužeľ širšie a kratšie, než je tomu v cestnom režime, pretože tu je nutné optimálne osvetlenie chodníkov a križovatiek. Mestský režim je aktívny pri rýchlostiach od 15 do 50 km/h. Pri rýchlej jazde po diaľnici je naproti tomu žiaduce dlhý dosah svetiel a osvetlenie ľavého aj pravého jazdného pruhu. V tomto režime sa ľavý modul svetlometov nakloní nahor a doľava od základnej pozície, zatiaľ čo pravý modul sa nadvihne.

Neoddeliteľnou súčasťou systému AFS je natáčacie svetlo do zákrut, ktoré je aktívne pri rýchlostiach od 0 do 40 km/h. Systém je doplnený takzvanou Corner-funkciou, integrovanou do predných hmlových svetlometov. Súhra týchto funkcií podstatne zlepšuje výhľad z vozidla za tmy.

Pomáha tu Smart Light Assist: takzvané zamaskované trvalé diaľkové svetlo prostredníctvom multifunkčnej kamery za tmy rozpozná vozidlá v protismere aj ostatné automobily pred vozidlom. Na týchto úsekoch sa potom diaľkové svetlo automaticky stlmí. Okolo maskovaných plôch ale zostáva zachovaná plná intenzita svetla a maximálny dosah reflektorov. Miesto automatického vypínania diaľkového svetla po zistení protiidúceho vozidla nová technika postupuje selektívne. Možno tak vždy naplno využívať efekt dlhej dohľadnosti, ktorý poskytujú diaľkové svetlá a neoslňovať tým ostatných účastníkov cestnej premávky. Funkcia Smart Light Assist tak vo všetkých dopravných situáciách zaistí optimálne osvetlenie a väčšiu bezpečnosť.

Aj interiér novej generácie modelu Superb môže byť voliteľne vybavený inovatívnymi svetelnými prvkami. Ambientné osvetlenie na báze svetelných diód vytvára svetelné efekty, závislé na stave vozidla: po otvorení vozidla sa osvetlenie interiéru prepne na takzvaný, „Uvítací režim“. V ňom vozidlu dodávajú jedinečnú atmosféru prvky zo svetelných vodičov, tiahnucich sa okolo celého prístrojového panelu a po výplniach dverí. Osvetlené sú v tomto režime tiež kľučky dverí, sedadlá a priestor pre nohy. Po naštartovaní motora sa intenzita svetla automaticky prepne na „Jazdný režim“. Svetlovodné prvky za jazdy vytvárajú decentne osvetlené prostredie. Farbu a intenzitu svetla možno pritom kedykoľvek variabilne regulovať prostredníctvom systému infotainmentu. K dispozícii sú celkovo tri farby.

Praktický prvok osvetlenie je aj v batožinovom priestore: tu namontované LED-svietidlo je vyberateľné a možno ho používať aj mimo automobilu. Za jazdy sa LED-svietidlo v držiaku automaticky dobije.

Auto Škoda (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov