Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan: elektromobil ako mobilný zdroj energie

Technológia vozidla v sieti (Vehicle to Grid – V2G) prinesie podľa spoločnosti Nissan revolúciu do systémov správy energie – zníži náklady a stabilizuje elektrickú sieť.

Spoločnosť Nissan, výrobca svetovo najpredávanejšieho elektromobilu Nissan LEAF, oznámila prelomové partnerstvo so spoločnosťou ENEL, ktoré prinesie revolúciu v spôsobe, ako spotrebitelia a firmy riadia svoju spotrebu energie. Už teraz prebiehajú prvé pilotné projekty testujúce praktické použitie vozidiel integrovaných do elektrickej siete, ktoré ukazujú, ako môžu elektromobily aktívne prispievať na trh s energiou a generovať pre svojho majiteľa ďalší príjem.

Technológia vozidiel v sieti (Vehicle-to-Grid – V2G) umožňuje elektromobily, keď sú v pokoji, v plnom rozsahu integrovať do národnej elektrickej siete. Majiteľom elektromobilov a firmám s veľkými vozovými parkmi elektromobilov to dáva príležitosť využívať ich vozidlá ako mobilné zásobárne energie. Systém dovoľuje majiteľom vozidiel Nissan LEAF nabíjať, keď je nízky dopyt a lacnejšie tarify. Následne je možné energiu uskladnenú v batérii vozidla využívať v domácnosti, keď sú tarify vyššie, prípadne aj dodávať energiu späť do siete a generovať pre domácnosť ďalší príjem.

Prvý balík pilotných projektov bude hostiť Dánsko a nasledovať budú Nemecko, Holandsko a ďalšie severoeurópske regióny.

Nissan (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov