Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové podmienky na udelenie vodičského oprávnenia

Od 1. januára 2016 bude platiť novela cestného zákona, ktorú 24. novembra 2015 schválil slovenský parlament.

Jej hlavným cieľom je úprava niektorých ustanovení o tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, zmena sankcií za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti, prijatie legislatívnych opatrení na ochranu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky a  taktiež sa precizujú ustanovenia o zákaze vedenia vozidla v autoškole počas zákazu činnosti a podmienky na udelenie vodičského oprávnenia.

Skúšky v autoškolách po novom

Najvýznamnejšou zmenou je možnosť odstúpenia absolventa výcviku zo skúšky zo závažných dôvodov, zrušenie časti skúšky z dôvodov na strane skúšobného komisára alebo pre tzv. vyššiu moc, napríklad, prudké sneženie alebo iné mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky. V súčasnosti sa situácia posudzuje tak, akoby sa žiak na skúške vôbec nezúčastnil. Po novom, ak žiak úspešne zložil jednu časť skúšky s výsledkom „prospel“, napríklad, písomný test, pri opakovanej skúške absolvuje iba tú časť alebo tie časti, na ktorých sa nezúčastnil, čiže jazdu.

Súčasťou skúšky je v súčasnosti okrem iného aj jazda po kruhovom objazde, v stúpaní, klesaní a v tuneli, ak to trasa jazdy umožňuje. Po novom bude praktická časť o niečo náročnejšia, pretože pribudne povinná jazda cez železničné priecestie, priechod pre chodcov a popri zastávke električiek alebo autobusov. Súčasťou skúšky sa po novom stane aj bezpečné vystupovanie z vozidla. Naopak zjednoduší sa technická časť, ktorá dnes okrem iného vyžaduje kontrolu stavu pneumatík, bŕzd, riadenia, spínača núdzového zastavenia (ak je ním vozidlo vybavené), reťazí, hladiny alebo tlaku motorového oleja, funkčnosti osvetlenia vozidla a zvukového výstražného zariadenia. Po novom už vypadne kontrola reťazí a tlak oleja, žiak bude musieť skontrolovať iba hladinu oleja.

Jednoznačne sa ustanovuje povinnosť pre prevádzkovateľa autoškoly poskytnúť na vykonanie skúšky z odbornej spôsobilosti aj autocvičisko alebo inú vhodnú plochu s vylúčením cestnej premávky, ako aj ďalšie výcvikové vozidlá podľa požiadavky orgánu Policajného zboru.

Tvrdšie postihy za alkohol

Novela sprísňuje podmienky na udelenie vodičského oprávnenia u osôb, ktoré vodičský preukaz nevlastnia a boli v posledných piatich rokoch prichytené pod vplyvom alkoholu. Po novom bude nutné preskúmať možnosť ich závislosti od alkoholu.

– Ak žiadateľ o vodičské oprávnenie ako nevodič počas posledných piatich rokov spôsobil priestupok pod vplyvom alkoholu, návykových látok alebo liekov, oprávnenie získa až po absolvovaní odborného poradenstva.

– Ak psychiater zistí závislosť, polícia automaticky posiela vodiča na lekársku prehliadku. No aj v prípade, že lekár vystaví posudok „spôsobilý“, musí sa motorista podrobiť psychologickému poradenstvu. Absolvovať ho musí aj vtedy, ak psychiater závislosť nezistí ani neodporučí lekársku prehliadku.

– Preskúšanie odbornej spôsobilosti, ktoré je jednou z podmienok pre opätovné získanie vodičského oprávnenia po zákaze činnosti za vážny priestupok, sa doteraz týkalo iba skupiny vozidla, s ktorým bol spáchaný tento priestupok. Po novom musí vodič absolvovať skúšku pre všetky skupiny, na ktoré mal oprávnenie, ak nie je možné túto skupinu určiť.

Rozšírené oprávnenie skupiny B

Navrhuje sa umožniť držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B viesť aj motorové vozidlá skupiny T (poľnohospodárske a lesné traktory a iné zvláštne motorové vozidlá) a ich jazdné súpravy.

Po skútroch so zdvihovým objemom do 125 cm3 sa oprávnenie skupiny B rozširuje o ďalšie vozidlá. Ministerstvo navrhuje, aby skupina B zahŕňala aj snežné skútre a malé traktory kategórie T2 a T3. Toto rozšírenie by bolo platné len na Slovensku a obmedzené celkovou hmotnosťou 3,5 tony. Za traktory je možné pripojiť aj príves, ale hmotnosť súpravy nesmie prekročiť 3,5 t.

T2

– kolesové traktory s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou do 40 km/h, s rozchodom kolies do 1150 mm, s prevádzkovou hmotnosťou väčšou ako 600 kg a so svetlou výškou do 600 mm. Ak však výška ťažiska traktora (meraná od zeme), vydelená priemerným minimálnym rozchodom kolies každej nápravy presiahne 0,90, potom je najväčšia konštrukčná rýchlosť obmedzená na 30 km/h,

T3

– kolesové traktory s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou do 40 km/h a s prevádzkovou hmotnosťou do 600 kg

x x x

Keďže na vydanie medzinárodného vodičského preukazu nie je nevyhnutne potrebná osobná prítomnosť žiadateľa (žiadateľ sa nepodrobuje nasnímaniu podoby tváre, ale k žiadosti sa prikladá fotografia tváre), navrhuje sa možnosť splnomocniť inú osobu na podanie žiadosti o vydanie medzinárodného vodičského preukazu. Iná osoba bude musieť pri žiadosti predložiť úradne osvedčené plnomocenstvo okrem blízkej osoby, ktorá bude môcť podať žiadosť aj bez osvedčeného plnomocenstva.

Zdroj: MV SR (šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov