Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault a Dacia: úspech

Skupina Renault-Nissan umiestnila v Paríži 90 nových rýchlonabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Dacia oslavuje 3 500 000 vyrobených modelov od prevzatia skupinou Renault.

Od znovuzrodenia značky Dacia v roku 2004 predala automobilka už viac ako 3,5 milióna automobilov. Po rozpade železnej opony bol výrobca pred krachom a ujal sa ho Renault, ktorý do Rumunska premiestnil výrobné linky z Francúzska.

Prvým modelom, ktorý vznikol pod automobilkou Renault, bol Logan. Jubilejným modelom s poradovým číslom 3 500 000 bol Sandero Stepway, ktorý si kúpila zákazníčka v Anglicku. Predaj prebehol na predmestí Londýna, kde matka dvoch detí prebrala kľúče od obchodného riaditeľa značky Denisa Le Vot.

Pre novú zákazníčku je to jej úplne prvý automobil. Rodičia zákazníčky videli počas cesty do Turecka veľa modelov Dacii a tak rozhodli o kúpe nového modelu pre ich dcéru. Dacia sa na anglickom trhu predstavila len nedávno v roku 2013 a tak je umiestnenie jubilejného vozidla na tento trh o to výnimočnejšie.

Dacia stále rastie na trhoch v Európe a počas prvej polovice roka 2015 predali viac ako 290 tisíc modelov. Predaje tak vzrástli o 10,1 % voči rovnakému obdobiu minulého roka. Dacia predáva automobily v 44 krajinách, z toho v 19-tich dosiahla rekord v predaji v prvej polovici tohto roka.

Dacia 3 500 000 vozidiel

Skupina majiteľov Dacii sa tiež rozrastá. Tisíce zákazníkov sa stretávajú na spoločných podujatiach vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku alebo Českej Republike. V Monaku sa na oslave desiateho výročia zúčastnilo 4 500 ľudí.

Aliancia Renault-Nissan umiestnila v Paríži 90 nových nabíjacích staníc. Počas konferencie Conferences of Parties (COP21), na ktorej preberali zmenu klímy, odovzdala aliancia nové nabíjacie stanice pre používateľov zadarmo.

Nabíjacie stanice zostanú v Paríži aj po skončení konferencie a budú dostupné pre všetkých majiteľov elektromobilov. Stanice nabijú denne približne 200 elektrických vozidiel, ktoré budú slúžiť ako kyvadlová doprava.

Na COP21 bude viac ako 20 tisíc hostí z 195 krajín sveta. Elektromobilita tak pomôže pri presunoch delegátov, ktorí budú diskutovať o zmenách klímy planéty. Predseda Renault-Nissan, Carlos Ghosn, prezradil, že elektromobily sú jediným dostupným riešením dopravy pre našu planétu. Ghosn však zabudol na rôzne iné efektívne druhy pohonu, ktoré ako predstaviteľ elektromobility nemohol spomenúť.

Rýchlonabíjacie stanice dobijú automobil na 80 % za 30 minút. Počas konferencie prejdú všetky vozidlá viac ako 400 tisíc km. Vo Francúzsku zostane po skončení konferencie 14 z 27 rýchlonabíjacích staníc.

Francúzsko má už dnes viac ako 10 000 nabíjacích staníc, z toho v regióne Paríža viac ako 4 000. Nabíjacie stanice však používajú elektrinu s malou uhlíkovou stopou. Obnoviteľná energia vo Francúzsku tvorí približne 19 % z celkovej elektrickej energie produkovanej v krajine.

MM, Renault

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov