Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové vodičské preukazy sú už v obehu

Naposledy sa menili vodičské preukazy pri vstupe Slovenska do Európskej únie. Teraz opätovne prichádza k zmene a nové vodičské preukazy sa už vydávajú. Zmenila sa ich farba a pribudli na nich nové prvky, ktoré by mali zabrániť riziku falšovania.

Množstvo a typ údajov o majiteľovi je na novom doklade rovnaké ako doteraz. Zmenená je razba na zadnej strane kartičky, kde pribudol reliéfny nápis Slovenská republika. Novú podobu majú aj prvky preukazu viditeľné len pod UV svetlom. Staré vodičské preukazy však meniť netreba dovtedy, kým im neskončí platnosť.

Každý kto teraz požiada o nový vodičský preukaz – po vypršaní, strate, alebo úplne nový, automaticky dostáva už novú kartičku.

Vzor nového vodičského preukazu

VP front        VP back

Grafiku ochrannej podtlače tvoria motívy cestnej dopravy, militexty „vodičský preukaz“ v jazykoch krajín EÚ, mikrotextové linky a štátny znak Slovenskej republiky. Oproti starým kartičkám bude nové vo výraznej ružovej farbe.

  1. Najvýraznejšou zmenou je ružové farebné vyhotovenie. Čistopis preukazu je vyrobený z kvalitnejšieho materiálu ako predošlé doklady.
  2. Na ochrannej podtlači sa po novom vynímajú motívy cestnej dopravy a výraznejší štátny znak SR. Militexty „vodičský preukaz” v rôznych jazykoch krajín EÚ sa presunuli do spodnej časti kartičky a názov štátu pod pomenovanie „vodičský preukaz”.
  3. Prednú stranu zdobí lipový lístok, ktorý v závislosti od zmeny uhla pohľadu mení farebný odtieň. Množstvo a typ údajov v porovnaní s pôvodným vodičským preukazom ostali zachované. Fotografie a aj údaje sú laserovo gravírované.
  4. Fotografiu držiteľa čiastočne prekrýva nový opticky variabilný prvok.
  5. Na prednú stranu preukazu pribudla zóna s opticky rozoznateľnými znakmi, z ktorých možno vyčítať údaje držiteľa.
  6. Pôvodné ochranné prvky vrátane metalizovaného holografického ochranného prúžku vystriedala líniová tlač s plynulými farebnými prechodmi.
  7. Údaje oddeľujú rozmerovo malé písmená čitateľné pri zväčšení. Reliéfna štruktúra je vytvorená z textu „SLOVENSKÁ REPUBLIKA”. Vysvetlivky sa presunuli z ľavej spodnej strany na pravú do zvislej polohy.

Okrem obmeny dizajnu vodičských preukazov k iným zmenám neprišlo. Nové vodičské preukazy sa aj naďalej vydávajú s platnosťou päť rokov. Rovnaké sú aj poplatky za ich vydanie. Motoristi tak za vydanie vodičského preukazu do 30 dní zaplatia 6,50 eura. V prípade, že požiadajú o urýchlené vydanie dokladu do dvoch pracovných dní, vyjde ich to na 26 eur.

Naďalej sú platné tie vodičské preukazy, ktoré polícia vydávala predtým, hoci na nich nie je uvedená platnosť. Ružové vodičské preukazy budú platné do roku 2023 a doklady, ktoré polícia vydávala od 1. mája 2004 do 18. januára 2013, stratia platnosť na konci roku 2032.

Dokedy platia staré vodičské preukazy

Dátum vydania Platnosť
Vodičské preukazy vydávané od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, t. j. ružové zaliate do fólie do 31. decembra 2023
Vodičské preukazy, ktoré boli vydávané od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 do 31. decembra 2032
Od 19. januára 2013 vydávané vodičské preukazy A a B 15 rokov
Od 19. januára 2013 vydávané vodičské preukazy C a D 5 rokov

 

Nezabúdajte na lekársku prehliadku

  • Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazuSlovenskej republiky a ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov.
  • Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazuSlovenskej republiky a ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE, a vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov