Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda postaví v Mladej Boleslavi novú lisovňu

Škoda napreduje vo výrobných kapacitách a na niektoré modely je čakacia doba viac ako 3 mesiace. Z tohto dôvodu automobilka rozhodla o výstavbe novej lisovne.

V Mladej Boleslavi začali stavať novú lisovňu, ktorá pomôže zvýšiť výrobné kapacity tejto továrne. Bude to tiež prvá lisovňa spoločnosti Škoda Auto, ktorá bude určená aj pre lisovanie hliníkových dielov.

Novostavba haly M4 sa už začala stavať a podľa odhadov má byť dokončená v roku 2017. V novej hale má vzniknúť moderná lisovacia linka, ktorá umožní lisovať veľké diely karosérie z hliníku. Tento pokrok umožní do budúcna výrobu modelov s časťami z hliníka.

Automobilka do novej lisovne investuje približne 86 miliónov €. Výstavba novej budovy a lisovne je tak krokom k modernejšej a ekologickejšej výroby automobilov. Pred 2 rokmi uviedli do prevádzky v Mladej Boleslavi lisovaciu linku PXL 1.

Škoda Mladá Boleslav nová linka

Pripravovaná linka dostala názov PXL 2. Podľa automobilky má mať nízku spotrebu energie a bude ľahko ovládateľná. Pri opätovnom využívaní energie, ktorá sa uvoľní pri lisovaní, spotrebuje o 15 % menej energie.

Na stavbe novej linky sa podieľa tiež odborová organizácia KOVO. V súčasnosti prebiehajú demolačné práce na objekte M4, na ktorého miestach vznikne nová hala M4. Do infraštruktúry a novostavby haly investujú približne 19,5 milióna €.

Nová hala bude mať rozlohu približne 11 600 m2. Montáž novej linky začne na jar budúceho roka. Plánovaní začiatok výroby je február 2017. Novinka bude jednou z najmodernejších liniek svojho druhu v strednej Európe.

Výmen náradia na novej linke zaberie čas približne 3 minúty. Pre porovnanie v 90-tych rokoch trvala výmena náradia približne 15 minút. Na chode linky bude pracovať 14 servomotorov. Vďaka tomu bude možné jednotlivé procesy riadiť pružnejšie.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov