Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 917K opäť v akcii

Legendárny športový model Porsche 917K vzbudil po dôkladnej renovácii opäť pozornosť. Porsche spolu s ním predstavilo v USA program pre majiteľov starších vozidiel, ktorí budú môcť objednávať nové diely na veteránov cez dealerov Porsche.

Automobilka začala ponúkať pre amerických zákazníkov komplexný servis pre historické vozidlá. Prioritou novej divízie je nájsť a zachovať jedinečné modely z dielne Porsche. Na propagáciu zvolili inžinieri Porsche 917K.

Tento športový automobil slávil veľa víťazstiev na 24-hodinových pretekoch v Le Mans a Daytone. Model 917K vyhral tiež niekoľko 1 000 km pretekov na okruhoch Nürburgring a Spa. Ide teda o historicky zaujímavé vozidlo.

Porsche vystavovalo model 917K v slnečnej Kalifornii ešte v septembri na podujatí Rennsport Reunion. Konkrétny kúsok v roku 1971 vyhral vytrvalostné preteky na 1 000 km na okruhu Spa. Po výstave prepravili výnimočný model do múzea v nemeckom Zuffenhausene.

Automobil mal tiež zaujímavú históriu. V roku 2009 bol na jednom podujatí prefarbený do farieb spoločnosti Gulf. V roku 2012 automobilka rozhodla o jeho renováciu a vrátení na pretekársku trať.

Porsche 917K Porsche 917K

Porsche tak prezentovalo vlastné renovačné oddelenie pre svoje historické vozidlá. Automobilka garantuje dostupnosť bezpečnostne dôležitých dielov, ktoré sú problematické práve na vozidlách vyrobených pred 30 alebo 40 rokmi.

V bezpečnosti je Porsche nekompromisné. V minulosti neboli bezpečnostné pásy povinné a tak renovácia dodá do interiéru napríklad bezpečnostné pásy. Inžinieri však dokázali zabezpečiť vzhľad dobových materiálov a tak pásy nenarúšajú interiér automobilu.

Porsche sa však nestará len o dodávanie dielov ale tiež o technickú podporu pre zákazníkov. Po dokončení nové centra v Los Angels (Porsche Experience Centre) bude v týchto miestach možnosť uskladnenia vlastného historického modelu.

MM, Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov