Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes: bez emisií z Los Angeles do severnej Kalifornie

Zákazníci značky Mercedes-Benz prešli prvý raz so svojimi autami Triedy B F-CELL z južnej Kalifornie do severnej.

Pozdĺž trasy z Los Angeles do San Francisca pritom využili iba verejnú vodíkovú infraštruktúru. Tím pozostávajúci z piatich vozidiel využil počas trojdňového výletu celkovo štyri stanice v mestách Burbank, Coalinga, West Sacramento a Emeryville a prešiel pritom takmer 1000 míľ. Traja majitelia vozidiel F-CELL boli počas výletu sprevádzaní tímom Mercedes-Benz Research and Development North America Team  z Long Beach. Cieľom tohto jedinečného podujatia bolo zvýšiť verejné vnímanie  rastúcej vodíkovej infraštruktúry a zdôrazniť, že Kalifornská vodíková diaľnica je skutočnosťou.

Mercedes-Benz B-Class F-CELL
Mercedes-Benz B-Class F-CELL

Sieť vodíkových čerpacích staníc slnečného štátu má v súčasnosti 10 staníc. V priebehu najbližších rokov je však v pláne jej značné rozšírenie. Iba v roku 2016 má byť otvorených ďalších vyše 40 verejných vodíkových čerpacích staníc.

Elektrická energia pohon Triedy B F-CELL z dielne Mercedes-Benz je vyrábaná reakciou kyslíka s vodíkom priamo na palube v palivovom článku. Nevznikajú pritom žiadne škodliviny, iba čistá vodná para. Vďaka vysokotlakovému palivovému systému s tlakom 700 barov má vozidlo pozoruhodný dojazd približne 400 kilometrov pri súčasne krátkom čase tankovania pod tri minúty. Vozidlo spája lokálne bezemisnú mobilitu so spôsobilosťou jazdy na veľké vzdialenosti a na každodenné používanie s presvedčivými jazdnými výkonmi. Mercedes-Benz Trieda B F-CELL vyrábaná v sériových podmienkach je v každodennom nasadení u zákazníkov na európskom a americkom trhu už od roku 2010. Celkový počet kilometrov flotily s palivovým článkom z dielne Daimler, ktorá medzičasom spolu s množstvom výskumných vozidiel presiahla 300 vozidiel, v súčasnosti dosiahol hranicu dvanástich miliónov. Samotná flotila F-CELL v USA so 70 vozidlami medzičasom najazdila 3,2 miliónov kilometrov.

mb (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov