Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové vodičské preukazy zružoveli.

Ministerstvo vnútra začalo vydávať úplne nové vodičské preukazy. Majú novú ružovú farbu a zmenili sa aj bezpečnostné prvky.

Slovensko ako členský štát EÚ prijíma všetky potrebné opatrenia, aby sa zabránilo aj riziku falšovania vodičských preukazov. Zmena vzhľadu vodičských preukazov, ktoré si však zachovali pôvodný európsky formát, je súčasťou novely zákona o cestnej premávke.

Nový vodičský preukaz má množstvo vylepšených bezpečnostných prvkov. Napríklad, mnohé bude vidieť len pod UV svetlom. Hlavnou zmenou oproti súčasným vodičským preukazom je najmä farebnosť. Množstvo údajov o majiteľovi vozidla však zostane rovnaký. Veľkosť je tiež rovnaká, zmenila sa ale razba na zadnej strane.

Grafika na preukazoch je tvorená najmä s motívmi z dopravy, sú tam aj militexty a mikrotexty a je tam takisto znak Slovenskej republiky.

Kto má starý vodičský preukaz sa nemusí stresovať, lebo stačí si vymení starý za nový, až keď mu skončí platnosť.

Nové preukazy budú vyrobené z viacvrstvového polykarbonátu a personalizujú sa centrálne v Národnom personalizačnom centre technológiou laserového gravírovania. Podľa informácií ministerstva vnútra ochranné prvky vodičského preukazu zodpovedajú najvyššej úrovni ochrany s možnosťou ľahkej kontroly a overenia pravosti.

Zdroj: MV SR (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov