Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novela zákona znamená aj vyššie pokuty.

Vláda SR schválila  návrh novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorým sa zároveň novelizuje aj zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch. 

Návrh novely zákona o premávke, ktorá zavádza nový systém pokút za prekročenie rýchlosti, prísnejšie postihy za alkohol, zmeny v inštitúte objektívnej zodpovednosti, postihy za závažné dopravné priestupky a zmeny v evidencii vozidiel posunula NR SR do druhého čítania. Hlavným cieľom je úprava niektorých ustanovení o tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, zmena sankcií za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti, či prijatie legislatívnych opatrení na ochranu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. 

 Objektívna zodpovednosť

  • Rozšíri sa okruh dopravných priestupkov, za ktorých porušenie budú zodpovední držitelia vozidla  v rámci objektívnej zodpovednosti. Cez tento inštitút bude možné postihnúť aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá a nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.
  • Zavádza sa pokuta 798 eur za prekročenie určenej rýchlosti v mieste dynamického váženia hmotnosti
  • Upravuje sa prechod medzi objektívnou zodpovednosťou a priestupkovým konaním tak, aby sa držiteľ vozidla nemohol zbaviť zodpovednosti.

Pokuty za prekročenie rýchlosti

Kým doterajší priestupkový zákon označuje za priestupok prekročenie rýchlosti v obci minimálne o 20 km/h a mimo obce aspoň o 30 km/h, novela zavádza tri odlišné úrovne.

  • Sankcie budú diferencované do troch úrovni, pričom výška pokuty bude závisieť od miery prekročenia stanovenej rýchlosti.
  • Návrhom sa zvyšujú pokuty pre cestných pirátov, ktorí pôjdu v obci viac ako 100 km/h, mimo obce viac ako 150 km/h a po diaľnici viac ako 190 km/h. Ostatné pokuty sa nezvyšujú.
  • Pri prekročení rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obceje ponechaný súčasný stav: pokuta do 100 eur v správnom konaní a do 50 eur v blokovom konaní.
  • Pri prekročení rýchlosti o 21 až 50 km/h v obci a o 31 až 60 km/h mimo obcesa navrhuje pokuta od 150 do 600 eur v správnom konaní a od 30 do 400 eur v blokovom konaní (v súčasnosti to je v správnom konaní do 800 eur spolu so zákazom činnosti do troch rokov a v blokovom konaní do 650 eur).
  • Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti, v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h,sa zvyšuje horná hranica možnej pokuty, pričom sa zároveň stanovuje aj spodná hranica. V správnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1000 eur (v súčasnosti do 800 eur) a v blokovom konaní od 250 do 800 eur (v súčasnosti do 650 eur). Pri takomto prekročení rýchlosti sa vzhľadom na závažnosť takéhoto konania ponecháva aj uloženie zákazu činnosti, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

Ochrana najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky

  • Zavádza sa povinné nosenie prílb pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom, a to aj v obciUmožňuje sa deťom do 10 rokov legálne jazdiť na bicykli po chodníku, a to len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov.
  • Sprísňuje sa postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku a za ohrozenie cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní. Porušenie tohto zákazu bude kvalifikované ako porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Uložiť bude možné za to v správnom konaní pokutu od 60 eur do 300 eur ( v súčasnosti do 100 eur) a zákaz činnosti do dvoch rokov a v blokovom konaní pokutu do 150 eur (v súčasnosti do 50 eur).

Pravidlá pre jazdu na vozidlách typu segway

  • Zavádzajú sa jasné pravidlá pre jazdu na samovyvažovacom vozidle, ako je napríklad segway, ktorých popularita rastie. Uplatnia sa na nich analogické pravidlá ako pri cyklistoch – povinné reflexné prvky pri zníženej viditeľnosti, prilba, držanie riadidiel oboma rukami. Viesť toto nemotorové vozidlo bude môcť len osoba staršia ako 15 rokov.

Alkohol

  • Sprísňujú sa podmienky na udelenie vodičského oprávnenia tým osobám, ktoré nie sú držiteľmi žiadneho vodičského oprávnenia a boli v posledných piatich rokoch prichytení pri šoférovaní motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Pôjde o preskúmanie zdravotnej spôsobilosti osobitne vo vzťahu k závislosti od alkoholu a absolvovanie odborného poradenstva.

Ďalšie zmeny

  • Navrhuje sa, aby spôsobenie dopravnej nehody, pri ktorej dôjde ku škode na majetku alebo k ublíženiu na zdraví iba voči vodičovi blízkej osobe sa mohlo prejednávať v priestupkovom konaní iba na návrh poškodenej osoby (teda nie ex offo ako v súčasnosti).
  • S vodičským oprávnením skupiny B bude možné viesť aj motorové vozidlá skupiny  T do 3,5 tony (traktory a ostatné zvláštne motorové vozidlá).
  • Okruh vozidiel, ktoré môžu byť správcom cesty odstránené (ide prevažne o odťahy nariadené mestskou políciou), sa zužuje o tie, ktoré neoprávnene stoja na tzv. rezidentských parkovacích miestach. V takomto prípade sa zabráni odjazdu vozidla priestupcu napr. pomocou tzv. papuče a priestupok sa prerokuje v blokovom konaní.

MV SR (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov