Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autonómne Volvo

Spoločnosť Volvo Cars predstavila jedno z najvyspelejších a najľahšie ovládateľných používateľských rozhraní svojho druhu, prostredníctvom ktorého by mohli vodiči v automobiloch budúcnosti odovzdávať kontrolu nad vozidlom do rúk autonómnych jazdných systémov (autonomous driving, AD).

VolvoCar initiates world unique iprojecf

Volvo Cars a spoločnosť Autoliv, zaoberajúca sa automobilovými bezpečnostnými technológiami, teda dvaja svetoví lídri v oblasti automobilovej bezpečnosti, sa dohodli, že budú spolupracovať na revolučnom projekte „Drive Me“, historicky prvej rozsiahlej iniciatíve v oblasti autonómnych jazdných technológií.

S blížiacim sa nástupom autonómnych jazdných technológií nadobúda vzťah medzi vodičom a používateľským rozhraním vozidla mimoriadny význam. Spoločnosť Volvo Cars preto navrhla jednoduché a intuitívne rozhranie IntelliSafe Auto Pilot. Autonómny režim sa zapína a vypína pomocou špeciálne navrhnutých páčok na volante.

IntelliSafe Auto Pilot interface
IntelliSafe Auto Pilot interface

Pri vchádzaní na úsek, kde je k dispozícii režim autonómnej jazdy, vozidlo vodičovi oznámi, že je pripravený autopilot. Súčasne sa rozblikajú kontrolky na páčkach na volante. Ak vtedy vodič naraz potiahne obe páčky, aktivuje sa autonómny režim. Kontrolky na páčkach začnú svietiť neprerušovaným zeleným svetlom a autopilot potvrdí, že kontrola nad vozidlom bola odovzdaná autonómnym jazdným systémom.

Keď už režim autonómnej jazdy nebude možný, systém vodiča vyzve, aby znova prevzal riadenie. Zobrazí sa šesťdesiatsekundové odpočítavanie. Ak vodič z akéhokoľvek dôvodu do minúty neprevezme kontrolu nad vozidlom pomocou páčok na volante, vozidlo sa samo bezpečne zastaví.

Nové používateľské rozhranie IntelliSafe Auto Pilot bude prvýkrát použité v stovke vozidiel Volvo XC90 v rámci projektu Drive Me, ktorý sa uskutoční v Göteborgu v roku 2017, historicky najambicióznejšieho projektu zameraného na autonómne jazdné technológie.

Do projektu Drive Me sa zapojí široké spektrum zástupcov z radov verejnosti aj súkromného sektora vrátane spoločnosti Volvo Cars, švédskeho vládneho výboru pre dopravu, švédskej dopravnej agentúry, univerzity Chalmers, vedeckého parku Lindholmen a mesta Göteborg. Skupina vodičov bude používať 100 autonómnych vozidiel Volvo na rodinné účely a dochádzanie do práce v štandardných podmienkach okolia švédskej metropoly. Vozidlá budú jazdiť v autonómnom režime približne na 50 kilometroch vybraných ciest.

Po skončení projektu Drive Me bude rozhranie IntelliSafe Auto Pilot predstavené širokej verejnosti.

Volvo (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov