Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj áut v Európe: rastie už 24 mesiacov!

V auguste 2015 vzrástol predaj nových áut v Európe oproti augustu 2014 o 11,5%  a v ročnom porovnaní o 8,9%. Najviac rástli predaje v Nemecku a Španielsku.

Na európskom automobilovom trhu sme už tretí raz zaznamenali dvojciferný nárast predaja. l Európsky trh nové auto nárast o 11,5%, tretíkrát v tomto roku, ktorý sa dosiahol dvojciferný rast. Model Škoda Fabia poskočil v auguste 2015 na desiate miesto medzi modelmi Top Ten. S Octaviou, ktorá skončila  na piatom mieste, sa automobilová značka z Mladej Boleslavy dostala s dvomi modelmi medzi najpredávanejšie automobilové značky v prvej desiatke.

Dobre sa autá predávali v Nemecku, kde si ich kúpilo vyše 13 000 záujemcov. V Španielsku zaznamenali výrazne zvýšený záujem o nové vozidlá, predali ich tam v auguste viac než 11 000 kusov. Automobilový trh na Cypruse, v Českej republike, Írsku a Slovensku zaznamenal tiež podstatný medziročný nárast v mesiaci august o vyše 30 percent.

Brian Walters, viceprezident JATO Dynamics, vyhlásil: „Hoci v auguste v Európe tradične nerastú počty predaných nových automobilov najmä v dôsledku letných prázdnin, tohtoročný august bol pravým opakom v porovnaní s minulým rokom.”

Top 10 značky

Volkswagen si udržal svoju pozíciu na špici medzi európskymi výrobcami napriek tomu, že stratil určitý podiel na trhu. Ford postúpil v auguste na druhé miesto pred Opel /Vauxhall a Renault, kým BMW skončil piaty, tesne pred jeho prémiových konkurentov Mercedes-Benz a Audi. Všetkých desať najväčších značiek zaznamenali zvýšenie predaja nielen v auguste, ale aj v medziročnom porovnaní.

TAB 1

Mimo prvej desiatky zaznamenal Nissan najväčší nárast predaných áut oproti augustu 2014. Prispelo k tomu zavedenia Pulsar a na trh a úspech nových generácií Qashqai a X-Trail, zatiaľ čo Citroën tiež ťažil zo silnejšieho dopytu po modeloch C3, C4 Cactus a C1.

Top 10 modely

TAB 2

Predaj modelu Volkswagen Passat sa zvýšil o  pozoruhodných 44,4% a v popredí augustovej tabuľky sú  tri z piatich špičkových modelov koncernu. Renault Clio obsadil druhé miesto, zatiaľ čo Škoda Octavia bola piata. Nová Fabia má za sebou tiež impozantný mesiac. Je to prvý raz, keď sa dva modely značky Škoda objavili v prvej desiatke.

Brian Walters zdôrazil: „Minulý mesiac dosiahol európsky automobilový trh počas dvoch rokov nepretržitý pozitívny rast. Bude to pravdepodobne pokračovať aj nasledujúcom  mesiaci, pretože september je tradične silným mesiacom čo sa predaja týka. Obvykle sa dosahuje vrcholu predaja vo Veľkej Británii a mnoho nových modelov, ktoré boli predstavené na medzinárodnom  frankfurtskom autosalóne stimulujú revitalizovanie dopytu.“

Predaj nových áut v jednotlivých krajinách

TAB 3

JATO Dynamics (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov