Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Teplička nad Váhom – rodisko úspechu značky Kia v Európe

Odkedy z výrobných liniek automobilovej spoločnosti Kia Motors Slovakia zišiel prvý automobil, značka Kia zaznamenala ohromujúci rast na európskom trhu.

V prvom a jedinom európskom závode dennodenne opúšťa výrobné linky modelový rad rodiny Kia cee’d (päťdverový hatchback, kombi verzia Sportswagon a trojdverový pro_cee’d), najpredávanejší model Kie v Európe Sportage, ako aj kompaktné viacúčelové rodinné auto Kia Venga. Od mája 2013 má spoločnosť Kia vo svojom produktovom portfóliu zaradenú i prvú vysokovýkonnú verziu modelu cee’d v trojdverovom (Kia pro_cee’d GT) a päťdverovom prevedení (Kia cee’d GT). Produkcia závodu predstavuje až 56 % z celoeurópskeho predaja modelov značky Kia.

Obrazok 2

S výstavbou závodu v Tepličke nad Váhom začala spoločnosť Kia Motors v roku 2004. O dva roky neskôr odštartovala sériová výroba automobilov, keď z liniek zišli prvé kusy modelu Kia cee’d. Po spustení výroby v roku 2006 bol cee’d prvým modelom značky Kia, ktorý ponúkol zákazníkom jedinečnú 7-ročnú záruku (150 000 km). Odvtedy zamestnanci v modernom výrobnom závode vdýchli život už viac ako dvom miliónom automobilov a trom miliónom motorov. Momentálne Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Automobily vyváža do 76 krajín, pričom väčšina z nich smeruje do Európy a Ruska. Aktuálne spoločnosť v trojzmennej a štvorzmennej prevádzke zamestnáva 3 800 ľudí a od svojho príchodu na Slovensko preinvestovala už viac ako 1,6 miliardy eur. Vo výrobných halách lisovne, zvarovne, lakovne, dvoch motorárňach a v montážnej hale využíva celkovo 530 robotov.

Výrobný závod Kia Motors Slovakia zohráva v raste značky Kia na európskom automobilovom trhu čoraz dôležitejšiu úlohu. Len za posledných 12 mesiacov dosiahla spoločnosť Kia hneď niekoľko významných míľnikov. V roku 2014 vyrobila rekordných viac ako 323 000 automobilov a 493 000 motorov. Z výrobných liniek spoločnosti Kia zišiel v apríli tohto roku v poradí už dvojmiliónty automobil – Kia pro_cee’d GT, ktorý putoval k zákazníkovi do Belgicka. Od začiatku sériovej výroby predstavuje produkcia modelu cee’d polovicu celkovej produkcie závodu. V máji tohto roku zamestnanci automobilového závodu zároveň vyrobili aj miliónty cee’d pre zákazníka z Holandska.

Závod v Tepličke nad Váhom nevyrába len dva z troch najpopulárnejších modelov značky Kia na európskom trhu, ale zároveň ako jediná spomedzi automobiliek na Slovensku produkuje i motory. V dvoch motorárňach dodnes vyrobila viac ako 3 milióny motorov, pričom len v uplynulom roku vyrobili zamestnanci takmer pol milióna pohonných jednotiek. Do produktového portfólia spoločnosti Kia Motors Slovakia tak aktuálne patria nasledovné typy motorov: benzínové (1,4 l MPI, 1,6 l GDi a 1,6 l T-GDi) ako aj dieselové (1,4 l, 1,6 l a 1,7 l CRDi a 2,0 l).

KIA, DK

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov