Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota oslavuje 8 miliónov predaných hybridov

Hybridné automobily sú v súčasnosti mimoriadne populárne. V minulosti však mali problémy s predajom a ľudia novej technológii neverili. Toyota vo vývoji hybridov nepoľavila a v súčasnosti oslavuje významný míľnik.

Prednedávnom sme písali o prvých vozidlách Toyota Mirai, ktoré využívajú na pohon palivové články a vodík. Toyota pri príležitosti príchodu prvých kusov do Európy spomínala na obdobnú situáciu z roku 2000, keď do Európy doviezla prvé hybridné modely Prius.

Prvé prototypy Toyoty Prius mali ťažký štart. Šéf vývojového tímu Takeshi Uchiyamada rozprával o problémoch s rozbehnutím vozidla, ktoré riešili 49 dní. Každý večer pracovali do neskorých hodín a prvý kus sa rozbehol tesne pred Vianocami na dráhu dlhú len 500 m.

Tento príbeh sa stal v roku 1995, pred 20 rokmi v začiatkoch rozvoja alternatívnych pohonoch automobilov. Presne 20 rokov po problematickom štarte Toyota oznámila, že vyrobila už viac ako 8 miliónov hybridov.

V súčasnosti je ťažké odhadnúť, koľko znížili tieto vozidlá produkciu exhalátov. Prvé modely Prius však začali novú éru, ktorá pomohla rozbehnúť alternatívu k používaným spaľovacím motorom. Podľa automobilky jej hybridy vypustili do ovzdušia o 58 miliónov ton CO2 menej voči vozidlá so zážihovými motormi.

Toyota tiež uviedla, že hybridy mohli ušetriť približne 22 miliónov kilo litrov benzínu. Prvé modely Toyota Prius sa začali predávať v roku 1997 len v domácom Japonsku. Predaj v Európe a Severnej Amerike sa začal až v roku 2000.

Automobilka postupne pridávala nové hybridné pohony aj do iných modelov. V súčasnosti ponúka hybridnú technológiu tiež pre najmenší model Yaris a onedlho aj pre SUV model RAV4. Na celom svete predáva 30 hybridných modelov vo viac ako 90 krajinách.

Hybridné technológie majú v súčasnosti úspešné predaje a Toyota plánuje portfólio ďalej rozširovať. Počas tohto roka uviedla na trh niekoľko zaujímavých modelov vrátane Esquire Hybrid (len Japonsko), Lexus RC300h alebo Siento Hybrid.

Míľniky vo výrobe hybridov od Toyoty:

1995: prvý predstavený koncept Priusu na autosalóne v Toykiu

1997: začiatok predaja Toyoty Prius výhradne v Japonsku

2000: predaných prvých 50 000 Priusov

2002: predaných prvých 100 000 kusov hybridov

2003: predstavená druhá generácia Priusu

2005: predaných prvých 500 000 hybridov

2006: začiatok predaja Lexusu GS 450h

2007: predaných milión hybridov, začiatok predaja Lexusu LS 600h

2013: predaných 5 miliónov hybridov

2015: predaných 8 miliónov hybridov

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov