Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan vyvíja zvukový systém pre elektromobily

Elektrický automobil má voči bežnému vozidlu so spaľovacím motorom niekoľko výhod. S novými technológiami však prichádzajú aj niektoré nevýhody, napríklad bezhlučný chod v nízkych rýchlostiach.

S týmto problémom sa rozhodla popasovať automobilka Nissan. V mestách pri nízkych rýchlostiach môže elektromobil nebezpečný okoliu pre jeho nízku úroveň hluku. V meste je takýto automobil prakticky nepočuteľný a chodec o ňom nemusí vedieť.

Nissan sa preto rozhodol vyvíjať nový systém na ochranu chodcov, ktorý týmto nehodám môže predísť. Automobilka na novom systéme spolupracovala s 10 ďalšími spoločnosťami. Systém tak bude vytvárať pravidelný hluk pri nízkej jazde a vopred upozorní chodca na blížiaci sa automobil.

Technológia na ochranu chodcov je v súčasnosti diskutovanou témou. V poslednom čase sa zvyšujú predaje elektromobilov, ktoré vodiči využívajú v mestách pri nízkych rýchlostiach. Nízke hodnoty hluku boli na začiatku éry elektromobilov vyhodnotené ako plus.

V súčasnosti však z toho vznikol problém, s ktorým musia automobilky bojovať. Nissan plánuje novinku doplniť do sériovej výbavy všetkých elektromobilov. Vedúci projektu David Quinn prezradil, že bezpečnosť chodcov je pre Nissan dôležitejšia ako bezhlučný chod.

Nissan bezhlučný elektromobil Nissan bezhlučný elektromobil

Cieľom automobilky je nájsť kompromis medzi bezhlučnosťou elektromobilov a príjemným komfortom na palube. Nissan je práve novátorom v oblasti takýchto technológii. V súčasnosti predáva najviac elektromobilov na svete a model Leaf je v Európe najpredávanejším elektromobilom.

Konštruktéri sa snažili vytvoriť zvuky, ktoré by boli jasne počuteľné s minimálnym dopadom na komfort posádky. Zvuk je tak cielene vysielaný na chodcov mimo priestor vozidla. Siréna bola vylúčená hneď na začiatku testov z dôvodu znepokojovania iných účastníkov cestnej premávky.

Finálna verzia systému má kameru zabudovanú v čelnom skle, ktorá rozpoznáva chodcov, cyklistov a iných účastníkov cestnej premávky. Po zistení hrozby 6 reproduktorov vyšle zvuk, ktorý upozorní na prítomnosť elektromobilu.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov