Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen vyrobil prvý milión vozidiel!

Článok s takýmto nadpisom mohol vyjsť pred 60 rokmi. Vtedy totiž automobilka Volkswagen vyrobila svoj prvý milión vozidiel. V súčasnosti oslavuje toto jubileum pripomenutím si miliónteho vozidla.

Tisíce zamestnancov oslavovali 5. augusta 1955 významnú udalosť. Od začiatku produkcie automobilky Volkswagen na konci roka 1945 neprešlo ani 10 rokov a z výrobného pásu zišlo vozidlo s poradovým číslom jeden milión.

Dnes, keď koncern vyrobí viac ako milión vozidiel za rok, ide zdanlivo o zanedbateľný údaj. Po druhej svetovej vojne však išlo o obrovský úspech pre zničené Nemecko. Počas nasledujúcich desaťročí sa produkcia exponenciálne zvyšovala.

V roku 1955 mal Volkswagen vo svojej ponuke modely Käfer – Beetle (Chrobák), Käfer – Beetle Cabrio a Transporter. Po obrovskom úspechu však už v roku 1963 oznámila automobilka výrobu vozidla s poradovým číslom 10 000 000.

Volkswagen 1 milión Volkswagen Beetle 1 milión

Volkswagen na počesť jubilejného automobilu zorganizoval obrovskú oslavu. Vo Wolfsburgu produkovali v tej dobe modely Käfer – Beetle a Transporter a do ponuky práve pribudol Käfer – Beetle Cabrio. Miliónty automobil bol Käfer – Beetle so zlatistou farbou a ozdobnými kamienkami.

Na pohon slúžil boxer motor s maximálnym výkonom 22 kW (30 k). Na začiatku produkcie koncom roka 1945 nikto neočakával taký úspech. Niektorí manažéri však boli odhodlaní a preukázali vytrvalosť pre dosiahnutie tohto cieľa.

Po príchode modelu Karmann-Ghia v roku 1955 nasledoval vo výrobnom programe v roku 1961 model Chrobák 1500 s väčším motorom. Automobil sa stal vývozným artiklom číslo jedna a dodacie lehoty boli extrémne dlhé. Volkswagen tak posilnil výrobu a v roku 1963 dosiahol vo Wolfsburgu desaťmiliónty vyrobený kus. V rokoch 1973 až 1975 sa osud Chrobáka uzavrel a začala sa éra modelov s motorom vpredu a pohonom prednej nápravy (Polo, Golf, Passat, Scirocco).

MM, Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov