Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zetor Crystal sa vracia

Tradičného výrobcu traktorov Zetor poznajú predovšetkým starší motoristickí nadšenci, či pre majitelia veľkých záhrad a polí. Firma Zetor však po rokoch neskončila a v súčasnosti predstavila úplne nový model Crystal.

Zetor Crystal patril  medzi významné poľnohospodárske vozidlá a zabezpečoval plnenie slávnych „päťročníc.“ Novinka prichádza s netradičným motorom a novou úrovňou komfortu pre vodiča.

Zetor v súčasnosti predáva 3 typy traktorov. Nový Crystal tak bude štvrtým. Dizajnovou zvláštnosťou budú červené kolesá. Rad Crystal bude patriť k najvýkonnejším traktorom značky Zetor.

Zetor Crystal Zetor Crystal

Významnou inováciou je netradičné použitie šesťvalcového motora. Výrobcom je firma Deutz AG. Pohonná jednotka má 24 ventilov a vstrekovanie Common-Rail. Blok motora tvorí nosnú štruktúru traktora. Maximálny výkon je od 106 kW (144 k) do 120 kW (163 k).

Prevodovka má 30 rýchlostných stupňov vpred a rovnaký počet vzad. Tlačidlá spojky sú na radiacej páke. Trojstupňový násobič krútiaceho momentu a hydraulický reverzor uľahčia prácu v ťažšom teréne.

Zetor Crystal Zetor Crystal

Predná náprava pozostáva z dvoch nezávisle odpružených polonáprav. Systém automatickej regulácie zadného trojbodového závesu HitchTronic znižuje spotrebu paliva. Tento systém vyvinula a v praxi po prvýkrát použila práve značka Zetor.

Komfort vodiča zabezpečí odpruženie kabíny, náprav a príplatková klimatizácia. V kabíne je tiež otváracie strešné okno. Rázvor náprav bol predĺžený na 2 840 mm. Hluk v kabíne je na úrovni 73 dB. Palivová nádrž má objem 300 l paliva a 30 l močoviny.

Zetor Crystal

Model Crystal sa začal vyrábať už v roku 1969. Značka Zetor pôsobí na trhu od roku 1946 a vyrobila už viac ako 1,2 milióna traktorov. Motory v traktoroch Zetor sú vlastnej produkcie a od spoločnosti Deutz. Prvé modely Crystal novej generácie dodajú zákazníkom v priebehu leta 2015.

MM, Zetor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov