Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj áut v EÚ v júni výrazne vzrástol.

V krajinách EÚ a Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) sa predaj áut v júni zvýšil oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 14,8 % na 1,41 milióna.

V 25 krajinách z 29 zaznamenali zvýšenie počtu predaných osobných automobilov. Najpredávanejšie počas prvých šiestich mesiacov roku 2015 boli VW Golf, Ford Fiesta aRenault Clio.

Blýska sa na lepšie časy

Predaj nových áut v Európe vzrástol v júni takmer o 15 %, pričom v Európskej únii dosiahol najvýraznejšie tempo rastu za 5,5 roka. Vyplýva to zo štatistického prehľadu JATO Dynamics Ltd. Podľa prognóz zástupcov automobiliek by mal tento trend pokračovať aj v 2. polroku tohto roka. Aj z priloženého grafu vidno priebeh vývoja predaja nových automobilov v Európe

Najväčší sú aj najúspešnejší

Za prvých šesť mesiacov sa predaj áut zvýšil medziročne o 8,2 % na viac než 7 miliónov vozidiel. Rast opäť zaznamenali všetky veľké automobilové trhy.

Pod rast sa do veľkej miery podpísali dobré výsledky predaja na štyroch najväčších trhoch Európy. Najvýraznejšie v rámci týchto trhov vzrástol predaj áut minulý mesiac v Španielsku (o 23,9 %). Nasledovali Francúzsko (15 %), Taliansko (14,4 %) a Nemecko (12,9 %). O 12,9 % sa zvýšil predaj áut aj v Británii. Celkovo však najvýraznejší rast predaja v rámci EÚ zaznamenalo Portugalsko, kde sa v júni predalo o 33,9 % áut viac než v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Top 10 značky

Clipboard01

Volkswagen posilnil svoju pozíciu ako najpredávanejšia automobilová značka v Európe. Nasledujú Renault a Ford.  Všetkých desať vedúcich značiek zaznamenali rast predaja, najviac Mercedes a Renault aj vďaka novým modelom. Dobre si viedla aj značka Škoda.

Top 10 modely

Clipboard02

Zaútočili nové modely

Nové produkty sa zaslúžili aj o rast predaja mnohých značiek mimo Top 10. Napríklad  Jeep, Lamborghini, Smart, Infiniti a Ssangyong rástli v medziročnom porovnaní.

VW Golf zostal najpredávanejším modelom v Európe. Za ním si obhájili pozíciu modely  B-segmentu Ford Fiesta, VW Polo, Renault Clio a Opel/Vauxhall Corsa. Najväčší prírastok predaja v medziročnom porovnaní (+ 39,3 %) zaznamenal nový Volkswagen Passat.

Mimo špičky najobľúbenejších modelov sa dobre predávali nové alebo faceliftované modely ako Ford Mondeo a Renault Twingo, či Peugeot 308. Zmienku si zaslúžia aj nové či dlhšie etablované modely Renault MPEG2, Opel/Vauxhall Mokka, Nissan Juke, Citroën C4 Kaktus, Fiat 500 X a nová Suzuki Vitara.

Celkový predaj na jednotlivých trhoch

Clipboard03a

JATO Dynamics Ltd. (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov