Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


500 000 vozidiel Škoda Rapid

Automobilka Škoda vyrobila 500 000. vozidlo modelového radu Škoda Rapid.

Jubilejný automobil – Škoda Rapid Spaceback v červenom lakovaní zišiel z výrobného pásu v posledný júnový deň tohto roku v hlavnom výrobnom závode spoločnosti Škoda Auto v Mladej Boleslavy. Model Rapid je veľmi obľúbený vo vyhotovení liftback aj hatchback. Rapid Spaceback predstavuje v súčasnosti  druhý najsilnejší modelový rad značky. Už niekoľko týždňov sa Škoda Rapid aj Rapid Spaceback vyrábajú v ešte atraktívnejšej podobe  s novou konektivitou, novými bezpečnostnými asistenčnými systémami a novými, k životnému prostrediu ohľaduplnejšími motormi, ktoré spĺňajú emisnú normu EU 6.

Škoda Rapid vstúpila na európske trhy v roku 2012, Škoda Rapid Spaceback koncom roku 2013. Od roku 2011 Škoda Auto okrem toho predáva aj špeciálnu verziu modelu Rapid v Indii. Za prvých päť mesiacov tohto roku dodala Škoda svojim zákazníkom na celom svete 91 400 vozidiel Škoda Rapid – v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to predstavuje nárast o 12,3 percenta.

S uvedením modelu Rapid – ktorý bol svojho času označovaný za ‚novú triedu značky Škoda’ – definovala česká automobilka nové medze v triede kompaktných liftbackov a doplnila ponuku v segmente kompaktných automobilov medzi modelovými radmi Fabia a Octavia. Ako prvý sériovo vyrábaný model značky predstavil nový automobil aj nové tvaroslovie značky. Rapid Spaceback, predstavený o rok neskôr, znamenal pre značku vstup do strategicky významného segmentu kompaktných hatchbackov.

Pre vozidlá značky Škoda Rapid a Rapid Spaceback je typické, že bodujú dostatkom priestoru, vysokou funkčnosťou, modernou technikou a radom dômyselných riešení. Okem týchto vlastností obe varianty presvedčujú aj atraktívnym dizajnom. Rapid, aj Rapid Spaceback získali za vynikajúci produktový dizajn mezinárodne uznávanú cenu Red Dot Design Award.

Od mája sú modely Škoda Rapid a Rapid Spaceback bezpečnejšie, ekologickejšie a majú lepšiu úroveň konektivity než kedykoľvek v minulosti.

V ponuke sú nové, moderné systémy infotainmentu na základe najnovšej generácie modulárnej stavebnice infotainmentu koncernu Volkswagen (MIB II). Pomocou rozhrania SmartLink možno Rapid po prvý raz prepojiť s telefónom. Pomocou rozhrania SmartGate, vyvinutého v spoločnosti Škoda Auto, možno okrem toho telefónom sťahovať určité dáta vozidlu a využívať ich vo vlastných aplikáciách.

V oblasti bezpečnosti a komfortu majú Rapid a Rapid Spaceback vo voliteľnej výbavy rad nových asistenčných systémov a prvkov výbavy. Patrí medzi nich Front Assist, multikolízna brzda, asistent pre stabilizáciu prívesu, identifikáciu únavy šoféra, signalizáciu vzdialenosti pri parkovaní vpredu i vzadu, LED-svetlá pre denné svietenie, Light Assistant a systém bezkľúčového odomykania, zamykania a štartovania KESSY.

Navyše celý modelový rada Škoda Rapid prešiel na moderné a k životnému prostrediu ohľaduplné motory, ktoré spĺňajú emisnú normu EU 6.

Škoda Rapid je bezpochyby mezinárodne úspešným modelom. Okrem výroby v hlavnom závode značky v Mladej Boleslavy Rapid vyrábajú aj v závodoch I-čeng (Čína), Kaluga (Rusko) a Pune (Indie).

Škoda Auto (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov