Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Superb pre prezidenta Českej Republiky

Hlava štátu vždy reprezentuje svoju krajinu. V susednej Českej Republike jazdí prezident už niekoľko rokov výlučne na domácich vozidlách Škoda. S príchodom novej vlajkovej lode Superb sa zmenil tiež autopark súčasného prezidenta Miloša Zemana.

Škoda mu dodala úplne prvý Superb novej generácie. Prevzatie nového automobilu sa uskutočnilo na Pražskom hrade. Nový Superb opäť posunul kritériá na nové vozidlo pre prezidenta Českej Republiky.

Automobily Škoda sú s prezidentmi spojené už niekoľko desaťročí. Už v roku 1926 využíval prvý prezident Československej republiky Tomáš Garrigue Masaryk luxusný automobil vyrobený Škodou. Prezident Zeman doteraz používal 2 vozidlá Škoda Superb predchádzajúcej generácie.

Škoda Superb pre prezidenta ČR Škoda Superb pre prezidenta ČR

Novinka je tak jeho tretím Superbom. Prezident prevzal nové vozidlo deň pred oficiálnym spustením predaja. Pre Škodu je tento krok veľmi významný a je dôkazom spokojnosti prezidenta s kvalitou tejto automobilky.

Na pohon prezidentovho Superbu slúži 2,0-litrový štvorvalec TSI s výkonom 206 kW (280 k). Motor prenáša krútiaci moment na všetky 4 kolesá prostredníctvom medzinápravovej spojky Haldex. Konkrétny kúsok je úplne bežným Superbom, ktorý sa líši len držiakmi na vlajky v predných blatníkoch.

Škoda Superb pre prezidenta ČR Škoda Superb pre prezidenta ČR

Na prianie Polície ČR dorobila automobilka ešte skryté výstražné zariadenie, maják a vysielačku. Posádka môže vďaka najmodernejšej technológii využívať vysokorýchlostné pripojenie na internet. Skvelé jazdné vlastnosti zaručí adaptívny podvozok DCC, ktorý je po prvýkrát použitý v automobile Škoda.

V roku 1926 využíval prezident Masaryk automobil Škoda Hispano Suiza. Na pohon slúžil šesťvalcový motor s výkonom 73 kW (100 k). Označenie Superb začala automobilka používať až v roku 1934. Znovuzrodenie názvu prišlo v roku 2001 a v roku 2008 prišla na trh druhá generácia. Na celom svete už predali vyše 750 000 Superbov prvej, druhej a tretej generácie.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov