Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová nemecká diaľničná čerpacia stanica na vodík

Prvú diaľničnú čerpaciu stanicu na vodíkové palivo (H2) pre elektromobily s palivovými článkami otvorili začiatkom mája v Nemecku.

Umiestnená je na odpočívadle pre kamióny Geiselwind diaľnice A3 medzi Würzburgom a Norimbergom. Rozširuje doterajšie možnosti tankovania H2 na už fungujúcich čerpacích staniciach v metropolách regiónov Frankfurt nad Mohanom, Štuttgart a Mníchov v južnej časti Nemecka.

Skutočná alternatíva
„Vytvorenie celoplošnej národnej siete infraštruktúry H2 je faktorom úspešnosti zavedenia elektromobilov s palivovými článkami na trh. Pretože len tak sa tieto vozidlá môžu stať skutočnou alternatívou pre zákazníkov,“ zdôrazňuje profesor Herbert Kohler, vedúci odboru výskumu a trvalej udržateľnosti spoločnosti Daimler a zároveň pripomína: „Naše investície preto smerujeme nielen do vývoja nasledujúcej generácie vozidiel, ale, ako jediný výrobca automobilov, aktívne aj do rozvoja celoplošnej siete čerpacích staníc v Nemecku.“

Do konca roka 2015 má byť v Nemeckou vyše 50 čerpacích staníc (z nich 20 za podpory Daimleru) na vodíkové palivo. Mobilita vozidiel na vodíkový pohon je tak dnes v tomto štáte na prahu svojho zavedenia na trh. Elektromobily s vodíkovými palivovými článkami jazdia bez škodlivých emisií. Majú veľký jazdný dosah a natankovať sú schopné v priebehu niekoľkých minút.

mb (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov