Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Budúci inžinieri ukazujú cestu

Študenti slovenských technických univerzít zabojujú o titul najúspornejšieho auta Európy na jubilejnom 30. ročníku súťaže Shell Eco-marathon Europe. Tím bratislavskej STU pri treťom štarte „presedlal“ z benzínového pohonu na stlačený zemný plyn CNG. Technická univerzita v Košiciach sa do súťaže vracia opäť po 6 rokoch.

Medzi tromi tisíckami študentov budú súťažiť v dňoch 21. až 24. mája 2015 v holandskom Rotterdame aj slovenskí reprezetnati. Študenti zo Strojníckej fakulty STU sa tento rok predstavia v novej kategórií pretekov: vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). „Pohon na stlačený zemný plyn považujeme za perspektívny smer v automobilovej doprave a preto sme sa rozhodli nájsť riešenie pre čo najúspornejšie spaľovanie,“zdôraznila kapitánka tímu Daniela Welnitzová.

Na preteky sa pripravuje aj Technická univerzita v Košiciach, ktorá je v pretekoch už poriadne ostrieľaná. V rokoch 1994 – 2009 totiž postavila každý rok na štart štyri vozidlá. Tento rok vsadila na benzínový pohon.

eco maraton b

Nový rekord

„Súťaž Shell Eco-marathon prešla od roku 1985 veľkým vývojom. Kým pred 30 rokmi štartovali študenti na drevených vozidlách poháňaných motormi z kosačiek, dnes je na štarte viac ako dvesto prototypov z najmodernejších materiálov s futuristickým dizajnom v kategóriách Prototypy a vozidlá mestského typu, tzv. UrbanConcept,“podotkolPetr Šindler z organizačného tímu súťaže Shell Eco-marathon Europe. Kým prvý víťaz, švajčiarsky tím Henry, prešiel na liter benzínu 680 kilometrov, minulý rok zvíťazil francúzsky tím Microjoule La Joliverie s rovnakým množstvom paliva v rekorde 3 314,9 kilometra. Očakáva sa, že aj tento fantastický údaj bude prekonaný.

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaž spája súčasných a budúcich novátorov spolu so širokou verejnosťou zaujímajúcou sa o energetické otázky. Rozvíja diskusiu o udržateľných riešeniach narastajúceho globálneho dopytu po energiách. V rámci Shell Eco-marathon Europe súťaží budúca generácia inžinierov a vedcov vo veku od 16-25 rokov z 30 krajín Európy a Afriky vo vlastnoručne navrhnutých a vyrobených vozidlách. Hodnotenie tímu sa vyjadruje prejdenou vzdialenosťou na liter paliva alebo kilowatthodinu. Shell Eco-marathon Europe sa snaží zapojiť verejnosť do riešenia súčasných výziev spojených s energiami a mobilitou, a zároveň inšpirovať k inovatívnym riešeniam. Súťaž ukazuje snahu spoločnosti Shell pomáhať pri napĺňaní narastajúcich energetických požiadaviek zodpovednou cestou vďaka spolupráci študentov, partnerov a verejnosti.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov