Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Amsterdam: mesto stvorené pre elektromobily

Holandsko je známe svojou náklonnosťou k elektrickým automobilom a obnoviteľným zdrojom energie. Preto nie je prekvapením, že práve Amsterdam je mesto s takmer najvyšším počtom elektrickým taxíkov na svete.

V súčasnosti jazdí po Amsterdame viac ako 170 taxi vozidiel Nissan Leaf a e-NV200. Všetky z nich majú v správe spoločnosti Taxi Electric, Connexxion a TCA. Vozidlá sa využívajú na súkromný prenájom, vozenie zákazníkov od hotela na letisko a pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu alebo orientácie.

Zvyšujúce sa počty elektromobilov ako taxi vozidiel dokázali znížiť zlé podmienky pre životné prostredie v tomto európskom veľkomeste. V roku 2011 začala s prevádzkou elektrických taxi vozidiel spoločnosť Taxi Electric.

Na začiatku operovali s 3 vozidlami, v súčasnosti ich park obsahuje 22 automobilov Leaf. Nižšie celkové náklady predstavujú ušetrených 10 000 € na jedno vozidlo. V porovnaní so štandardným taxi sa znižujú práve náklady na jeden kilometer.

Spoločnosť TCA vlastní 1 300 taxi automobilov, z toho je 50 elektrických e-NV200. Vodiči chvália nové elektromobily pre ich čistotu, tichý chod a vysoký výkon pri mestských jazdách. Počas krátkej prestávky na stanovisku dobijú automobil v priemere na 80 %.

Nissan Amsterdam

Holandsko má najvyššiu hustotu nabíjacích staníc na svete. Každý mesiac pribudne 25 nových dobíjacích staníc. V roku 2018 plánujú mať až 4 000 nabíjacích staníc. To patrí k cieľu mesta znížiť emisie na 0 do roku 2025.

Spoločnosť Connexxion má v portfóliu 100 elektrických dodávok e-NV200. V nadchádzajúcom roku plánuje spoločnosť s elektromobilmi ušetriť 200 000 l nafty a znížiť emisie CO2 o 417 ton. Nissan je tak pre nich strategickým partnerom.

V našich podmienkach sú však podobné činy ťažko predstaviteľné. Holandská vláda podporuje elektromobily s rôznymi dotáciami a snaží sa udržať krok v oblasti elektromobility. Tento krok by však mala nasledovať celá Európa.

Viac sa dočítate v článku, ktorý je obsahom najnovšieho vydania časopisu Auto magazín.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov